Twitter-revolusjonen

Teppet er gått ned, sier Dagsrevyens reporter i Teheran. Journalistene blir banket opp hvis de gjør jobben sin. Tradisjonelle medier blir kneblet. Er det en revolusjon vi ser? For det strømmer informasjon ut fra Iran. Først og fremst via Twitter.

Now that Ahmadinejad has claimed victory, the blogosphere, Twitterverse, and the rest of the social-networking sphere is on virtual fire. Tens of thousands of messages per minute condemning the results as fraud are passing to and from Iran, as angry Iranians and sympathetic outsiders exchange datapoints, analysis, and on-the-ground coordinates.

Det som nå skjer, er intet mindre enn en utprøving av nettbrukernes mulighet til å utfordre ikke bare et regimes kontroll over et valg, men også over selve nettet. En målestokk er at Twitter hadde planlagt å ta ned nettet en periode for rutinemessig vedlikehold, men utsatte det. Etter anmodning fra det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge Reuters.

Noen av oss har lett mobilisert forakt for den narsissistiske selvkringkasting Twitter brukes til, men når noe virkelig står på spill og du blir skutt på, kan muligens Twitter forandre historien:

Most observers of the Twitter-fueled revolution rightly point out that this activity is at its most effective when it actually mobilizes real humans, puts bodies on the street, and gives dissidents the opportunity to organize successful retreats. Digital dissidence alone is easy, and easy to ignore.

Journalistene i de tradisjonelle mediene er ikke lenger de sentrale nyhetsformidlerne. Douglas Rushkoff har disse interessante refleksjonene i The Daily Beast:

Twitter, for all its faults, and the Internet, for all its insubstantiality, nonetheless serve as the strands of an existential telegraph. By resisting those who would censor history in real time, those flinging messages into the ether are demonstrating their freedom of speech—or, rather, their freedom to speak in spite of all efforts to the contrary. This mere gesture of freedom—the ability to connect to others and confirm one’s experience of the world—is what social networking is all about. While this may or may not be enough right now to topple an unjust government, the opposition, in demonstrating that this freedom is now a permanent right, has already claimed victory.

Dyadebloggen gjør igjen oppmerksom på at du finner twitter-reportasjene hos Andrew Sullivan.

6 kommentarer om “Twitter-revolusjonen

 1. Fdr det første er det trist for demokratiet at journalister blir kastet ut. Nå får vi ikke de riktige nyhetsbildene, kun de som regime i Iran godkjenner som vil komme ut til verdenssamfunnet. Hvor er verdenssamfunnet. Jeg roper igjen » hvor er verdensamfunnet».

  Jeg har skrevet i en eller annen blogg når krigen var som verst på Srilanka. Hvorfor ble ikke Srilankesiske ambassadøren kalt inn for teppe av UD eller utenriksministeren? Jeg ropte så høyt jeg kunne, men til døve ører.
  Jeg skrev at dette ville skape en slags presedens når Srilanka utestengte alle. Da satt alle de vestlige «Powerboys» stille, lukket både ørene og øynene. Men så våkner de, når Iran gjør det på samme måte. Eier de ikke moral? Det er tydelig forskjellsbehandling, som om tamilene er ikke verdt å bry seg om, eller hva?

  Unnskyldingen er at FN blir ikke enige. De blir enige når Nord korea truet med flere tester. Hva slags samfunn skal vi skape? Vi reagerer ikke eller for sent når sivile blir systematisk utryddet i et land, men reagerer mot et annet land som prøver ut raketter, fordi vi nå tenker at det kan skade oss her i vesten og resten av verden. Da får FNs pipe en annen musikk. Nå berører dette oss, som vi kan kjenne eller hva?

  Jeg blir kvalm av slike spill. Ikke gjør som dere gjorde på Srilanka, reager tidlig og tydelig om hva slags politikk verden kan akseptere av slike regimer. Vi har nok av elendigheter og drap rundt om i verden. La oss skape et verden fri for sult og menneskeskapte katastrofer.

 2. Enig i at verdenssamfunnet lot tamilene som var fanget mellom regjeringsstyrkene og tigrene i stikken.

  Et av problemene på Srilanka i forhold til verdensopinionen, er at det har vært en kontinuerlig væpnet konflikt, der også de undertrykte har bitt tilbake og begått grusomheter.

  Det er ikke den samme situasjonen i Iran. Derfor er det nok lettere for vestlige å hengi seg til sympatierklæringer. Pluss at det ikke var så mange sivile tamiler som twitret fra artilleriangrepene de ble utsatt for. Det er den triste konklusjonen igjen: «Det er dyrt å være fattig»

 3. Et annet (og divergerende) synspunkt på twittringen fra Iran:

  Such technologies also allow a minority of relatively wealthy cosmopolitans to present themselves as the voice of their nation’s people to naive outsiders.

  De var ikke spesielt velstående, de frusterte, velutdannede unge menneskene vi traff da vi reiste i Iran. Som hydroingeniøren som jobbet nattevakt på hotell. Historieprofessoren som kjørte taxi for å holde liv i familien.

  Presteskapets vanstyre av Iran er en tragedie. Etableringen av et reelt demokrati vil komme hele nasjonen til gode, ikke bare de twittrende klasser.

 4. Hei!
  Jeg er enig med deg i at det har vært en langvarig konflikt på Srilanka og det med teknologi. Tamilene kunne ikke ta i bruk slike metoder fra skogen. Det er en gang slik igjen, dyrt å være fattig.

  Men nok en gang må jeg nevne at verdensamfunnet var der for å mekle, lot som om hvis tamilene (LTTE) la ned våpnet, skulle de komme på banen med en gang og hjelpe de. Tamiler ble lurt på en måte. Jeg sitter igjen den følelsen av at LTTE også gjorde en taktisk feil, om de hadde brukt sivile som skjold og at de i det heletatt trakk tilbake til et øde sted hvor ingen kan leve.

  Jeg ønsker bringe frem det at både frie media og hjelpeorganisasjoner ble kastet ut eller fikk ingen tilgang til områder hvor overgrepene har skjedd. Dette for å slette all spor etter seg. Vi må lære lærdom av det og ikke sitte å se på dette en gang til. Tenk at det er fortsatt veldig få som har tilgang til interneringsleirene hvor elendige forhold er avdekket, men som ingen kan fortelle utenfor fordi da blir organisasjonene nektet adgang. Det er igjen tamiler som tapere av det om det frembringes i lys.

 5. Norsk UD har vært aktivt engasjert i meglingen mellom regjeringen og LTTE. Man kan jo håpe at de fortsetter å engasjere seg nå som kampene er over. Det er vel naivt å tro at den Srilankiske regjering kommer til å øse gjenreisningsmidler over den tamilske delen av befolkningen uoppfordret.

 6. Hei,
  Helt enig med deg. Men Norge er blitt kastet ut av Srilanka. Om Srilanka igjen kommer tilbake til Norge er for å suge penger men de blir kastet ut like fort. Vi må ta lærdom av det som har vært.

  Jeg har ikke tro på Norge kan få komme tilbake til Srilanka. Alle vet at en sittende regjering på Srilanka kan ikke sitte der for evig. De har nektet en granskning av folkemordet. FNs systemet klarte heller ikke å bli enig om en granskning. Da stiller jeg det spørsmålet igjen. Er FN kun for vestlige landenes vel og ve?

  En rapport som er kommet ut og på http://www.utrop.no sin side om våpensalg til Srilanka. Mange vestlige land har solgt haugevis med våpen til Srilanka det siste året. De viste at det pågikk brudd på menneskerettigheter, men allikevel solgte de våpen for å spe på sine BNP. FN har vedtatt at de ikke skulle selge våpen til landene som bryter med menneskerettigheter, men det er opp til hvert land å vise skjønn. Slå den du!

  Det er så dobbeltmoralsk at det går an!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s