Den iranske blogosfæren

Mens vi venter håpefullt på resultatet av dagens valg i Iran, har Harward University laget en interaktiv visuell modell av den Iranske blogosfæren.

Our map of the Iranian blogosphere is a social network diagram that shows the relationships among the many kinds of bloggers active in Iran. It combines two analytic techniques to build a visualization that makes this very complex network more easily understood.

I et land med streng sensur, aktivt religiøst politi, aktivt infiltrerende hemmelig politi og en godt utdannet og oppegående urban befolkning som er svært trette av sine korrupte religiøse ledere, er blogosfæren et viktig medium.

6 kommentarer om “Den iranske blogosfæren

 1. Det var jo en visuell modell til å gå inn i som var fin. Det var nok ikke en nybegynner som har laget den modellen.

  Jeg venter, som så mange andre på svaret på valget. Om noen timer vet vi om de går mere i vår retning.

  By the way- var det ikke Iran du skrev bok ifra for noen år siden? Det gjør vel dette valget enda mer nært for deg. 🙂

 2. ikke for å virke kynisk, men det er de som mener at valget mellom en liberal kandidat og en mer konservativ/fundamentalistisk er mer eller mindre iscenesatt for å tekke både verdensopinionen og den utdannede middelklasse.

  husk at alle kandidatene er godkjent av vokterrådet/den øverste leder (khamenei), og at de sånn sett ikke kan tillate seg å bli for demokratiske i tankesettet.

  men, som med de fleste regimer, er det vanskelig å vite hva som egentlig foregår i kulissene, så jeg deler ditt håp om at det går «i vår retning».

  her er forøvrig hjemmesiden til iran-boka fra 2002: http://www.grondahl.no/iran/

  den er faktisk fortsatt aktuell.

 3. Nå er valget over og den mest fundamentalistiske vant (sannsynligvis) da kun 80% av stemmene er talt opp til nå.

  Det du skriver om mulig icenesettelser kan godt være sant da vi nok forstår lite av kulturen.

  Etter å ha skrevet innlegget igår husket jeg tittelen på boka di fra Iran «Ayatollah Highway» og jeg ser du har lagt link til den.

 4. Gatekampene vi så på nyhetene i dag var neppe iscenesatt. Sist det var opprør i Teheran kastet det hemmelige politiet studenter ut fra taket på en av studentboligene på campus (juli 1999).

 5. Nei, jeg så at slagene og sparkenen fra politiet var blodig alvor og i en slik stat kan det bli triste dager fremover. Tror du det kan være valgfusk? Eller er det slik at 65% stemmer for den mest fundamentalistiske?

 6. Valgfusk er fullt mulig. I utgangspunktet har Ahmadinejads konservative fløy støtte i den rurale, religiøse og fattige delen av befolkningen.

  Nå har jeg ikke noen tall, men jeg vet at denne grupperingen er større enn den universitetsutdannede, urbane middelklassen.

  Spill på vestlig aggressjon, raseri mot Israel, strammere håndhevelse av sharia-lover, alle disse tingene spiller godt hos den fattige delen av befolkningen.

  Så han kan ha vunnet uten å fuske, men det kan også hende at de ikke har tatt sjansen på at de fattige har gått trett av ham.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s