Beklager, men kjøtteting er unaturlig

Jeg er vegetarianer, og som alle vegetarianere har jeg bøttevis med historier om den kjøttetende majoritetens dumhet og fordommer. En grunnleggende forestilling er at å ete kjøtt er maskulint, og at mennesket først fikk sin intelligens og ble sapiens da vi gikk over fra å være herbivorer til å bli carnivorer.

Det er selvfølgelig tøv. Forskning viser at vår karriere som kjøttetere sannsynligvis begynte med at vi gikk løs på rester rovdyrene etterlot seg. Men genetisk har våre kropper ikke tilpasset seg. Det vises ved at carnivorer har høyere forkomster av hjertekar-problemer, diabetes, overvekt, kreft og andre sykdommer. Maskulint? Kanskje det, men herbivorer har bedre sædkvalitet.

Som andre herbivorer har vi lange tarmer. Kjøtteterne har korte tarmer, slik at de raskere blir kvitt det råtnende  kjøttet de har spist.

Although we think we are, and we act as if we are, human beings are not natural carnivores. When we kill animals to eat them, they end up killing us, because their flesh, which contains cholesterol and saturated fat, was never intended for human beings, who are natural herbivores.

Når den industrielle kjøttpoduksjonen i tillegg er høyst uetisk og påfører planeten store skader, kjennes det avgjort behagelig å tilhøre minoriteten akkurat her.

Bakgrunnsmateriale i Dyade 3/08 – Måltid for en liten klode

En kommentar om “Beklager, men kjøtteting er unaturlig

 1. Siden du uttrykker deg ganske bastant her, og dette er en side som taler varmt om ytringsfrihet og utfordring av illusjoner, så synes jeg det er på sin plass å påpeke at det ikke er sikkert at det du skriver her er helt sant heller…selv om dette også er en vegetarianerside….

  Det aller mest vanntette argumentet for vegetarianisme er at produksjon av kjøtt er mye mindre energieffektivt enn om vi spiser plantene direkte. Tallene taler klart om dette. Vegetarianisme bidrar med stor sannsynlighet til en mer bærekraftig utvikling.

  Som biolog så må jeg få lov til å protestere på at vi ikke har tilpasset oss til å spise kjøtt. Vi har både fysiske og kjemiske tilpasninger til dette (les:tenner og fordøyelsesenzymer). Tarmer vet jeg mindre om, men sammenligningen med rendyrkede rovdyr er urettferdig her, du burde sammenligne med andre omnivorer?

  For lite grønnsaker og frukt i kosten er helt klart et helseproblem, men det er ikke sikkert at det å kutte ut alt kjøttet egentlig vil løse alle problemer med livsstilssykdommer (vi hadde en diskusjon her før med masse forskningslitteratur som ikke fant noen klar konklusjon her).

  Det finnes helt klart uetisk kjøttproduksjon, men om ALL kjøttproduksjon nødvendigvis er uetisk og unaturlig er heller ikke 100% sikkert. (Hva med en bærekraftig beskatning av ville dyr som bruker de aller mest skånsomme jaktmetodene som finnes? Eller sauer som får beite fritt i fjellet?)

  Det som ER sikkert er at vi mennesker har muligheten til å gjøre et bevisst valg om hva vi spiser i mye større grad enn det andre arter har. Vi trenger egentlig ikke å ha dyrehold og spise kjøtt bare fordi vi har utviklet noen trekk som antyder at vi kan. Alle kan spørre seg selv om dette er noe vi bør gjøre eller ei.

  Men det er liten grunn til å være skråsikker uansett hva man velger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s