Sølv mot hjerteinfarkt

Et vanlig forebyggende middel mot hjerteinfarkt er aspirin, kjent under navnet Albyl-E, eller andre sterkere antikoagulanter som hindrer blodplatene i å klumpe seg sammen og tette igjen blodårer. Samtidig kan dette ha den bivirkningen at blodplatenes evne til å stoppe blødninger blir svekket. Andre piller med bredere effekt er også under utvikling.

Sciencenow kan fortelle at forskere i Varanasi i India nå studerer nanopartikler av sølv for å oppnå det samme. Sølvpartiklene det er snakk om er så små at 50 000 av dem lagt etter hverandre blir like lange som diameteren av et menneskehår. Forskerne rapporterer at nanopartiklene legger seg på blodplatene og hindre dem i å binde seg sammen, men hindrer ikke at de stopper ukontrollerte blødninger. Foreløpig er dette på et innledende stadium, og forsøkene er gjort i laboratoriet og på mus. Før det kan slippes løs på mennesker må det gjøres omfattende studier, ikke minst av eventuelle bivirkninger.

2 kommentarer om “Sølv mot hjerteinfarkt

  1. Jeg husker ikke hvor jeg så det – men det har vært en del skriverier om at disse sølvpartiklene også kan være farlige, og giftige, de er så små at det trenger inn over alt og er helt umulige å fjerne.
    Men dette vet kanskje noen andre mer om?

  2. Det har vært en del spekulasjoner på om nanopartikler generelt kunne være farlige når de ble spredt i naturen. Det gjelder ikke nødvendigvis bare partikler av sølv, men alle typer nanopartikeler som for eksempel karbon nanorør og de små karbonkulene som består av 60 karbonatomer i et kuleskall med samme molekylære oppbygging som en geodetisk dom, og populært kalles buckeyballs etter arkitekten Buckminster Fuller som først tegnet en bygning basert på denne geometriske konstruksjonen.

    Det viktig å være klar over at dette er spekulasjoner ut fra et slags føre-var-prinsipp, som gjerne dukker opp når nye ting tas i bruk. Jeg kjenner ikke til at det er annet enn spekulasjoner.

    Når det gjelder det rent konkrete tilfellet med sølvpartiklene som forebyggende hjertemedisin er det, som det også står i artikkelen i ScienceNOW som jeg har lenket til, foreløpig på et innledende trinn, og som med all annen medisin er det en lang vei å gå før den eventuelt blir godkjent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s