Kroppens menasjeri

Huden er vårt største organ, og grensesjiktet mellom oss og omgivelsene. Den både holder kroppsvæskene på plass og beskytter oss mot omgivelsene. Omgivelsene er fulle av mikro-organismer, og noen av dem slår seg ned på huden. Ganske mange, faktisk. Nå er dette kartlagt.

Forskere fra National Human Genome Research Institute i Bethesda, Maryland rekrutterte ti frivillige, og ba dem vaske seg med bare mild såpe uten antibakterielle midler i en uke. Så ble de bedt om ikke å vaske seg på 24 timer før de kom til laboratoriet hvor forskerne tok bakterieprøver 20 steder på kroppen, fra pannen til hælen. Så ble bakteriene identifisert med RNA-analyse. Resultatet var til dels overraskende. Det viser seg at vi har ca 1000 forskjellige bakterier på huden. Minst variasjon var det bak ørene. Vi kan si at vi har et økosystem av mikrober på kroppen, og det er lite forstått hvilken betydning dette har.

Del av et større prosjekt
Denne forskningen er en del av et større prosjekt for å kartlegge menneskets mikrobiologiske flora og betydningen det har for helse og sykdom. Det er faktisk slik at et menneske har ti ganger så mange mikrober i og på sin kropp som de har celler i kroppen. Men svært lite har vært kjent om hvilken betydning de har, blant annet fordi mange av dem ikke kan dyrkes i laboratoriet, men er avhengige av et miljø som ikke er blitt reprodusert eksperimentelt. Moderne teknologi, særlig de siste års fremskritt innen genteknologi, gjør nå at disse kan studeres og analyseres uten å få dem til å vokse utenfor sitt naturlige miljø.

Denne undersøkelsen av bakteriene på huden kan bidra til å forstå hvordan bakterier spiller en rolle når det gjelder hudsykdommer som eksem og psoriasis. Forskningen kan si noe om hva som er normal bakterieflora, og dermed også hva som er unormalt, og hvordan man ved å manipulere bakteriefloraen kanskje kan behandle hudsykdommer. Eller for den saks skyld også hvilken betydning det kan ha å fjerne for mye av bakteriefloraen med overdreven vask og renslighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s