Bjørnen i øst respekterer makt mer enn noe annet

Jens Stoltenberg møter Tsar Vladimir I i Moskva. Under pressekonferansen etterpå, har enTV2-journalist med frekkhetens nådegave mot til å spørre Putin om han vil gripe inn for å hindre tvangssalg av Telenors aksjer i det russiske mobilselskapet VimpelCom. Putin svarer med en irrettesettelse:

– Det er et fullstendig upassende og ukorrekt spørsmål. Russiske myndigheter har ingen kommersielle interesser i denne saken, her er vi helt nøytrale og uavhengige.

I tillegg spurte Putin journalisten «Er det et statlig TV-selskap du jobber for?» –Jeg spør fordi den norske stat er bredt representert i mange selskaper – som Statoil og Telenor. Den norske stat er en stor eier i Telenor, men vi har ingen aksjer i Alfa, sa Putin.

Yukos-saken er en av nyere tids kontroverser som stiller de sittende russiske myndigheters nøytrale uavhengighet i et noe annet lys. Hvorfor skulle ikke Putin bruke alle midler til rådighet for å forsvare nasjonale økonomiske interesser?

Og vi skal ikke så langt tilbake (høsten 99) før vi finner en annen politisk ladet Telenor-sak: Telenor-Telia-fusjonen feilet på grunn av nasjonal stolthet og selvfølelse. Bondevik-regjeringens manøvrering i saken fikk daværende svenske næringsminister Björn Rosengren til å utbryte følgende udødelige hjertesukk:

– Norrmännen är ju egentligen den sista Sovjetstaten. Det är så oerhört nationalistiskt … allt är politik.

Overrasker det noen at Putin ikke kommer løpende for å hjelpe Telenor? En leser fra Finnmark forteller følgende historie:

Nordmenn er naive, finnene er det ikke.

Mens nordmenn som skal ha multivisum til Russland må fremvise negativ aidstest, så slipper finnene.

Hvorfor?

Fordi da en russisk politioberst skulle besøke Finland, hadde han ikke noe aidstest å vise for seg. Davai, davai tilbake til Ruski.

Hokuspokus, noen uker senere frafalt Russland kravet om at finnner som vil ha multivisum skal vise seg smittefri.

Norge har aldri stoppet noen russisk oberst, så derfor må enda vi norske stikke innom legekontoret for å få testet oss. Russene, derimot, trenger ikke å teste seg skal de inn i Norge (til tross for at aidsepidemien i Nordvest Russland er … epidemisk).

Forskjellen på Finland og Norge i denne sammenhengen er at finnene har utkjempet etpar kriger med Igor. De vet at bjørnen i øst respekterer makt mer enn noe annet.

Dersom Stoltenberg skal ha noe som helst håp om å score stortingsvalgkapital i denne saken, er han nok nødt til å legge seg på en noe barskere linje. Der kommer han til å få god hjelp fra sin hardtslående utenriksminister, som jo er kjent for å gå i dialog der andre går på gangen.

6 kommentarer om “Bjørnen i øst respekterer makt mer enn noe annet

  1. Det politiske spillet om Telenors aksjer foregår på to arenaer: Den offentlige og det som foregår i kulissene. Mange tror at de russiske myndighetene faktisk har intervenert, og at det er grunnen til at Telenors aksjer ikke allerede er solgt (for det foreligger ikke formelle hindre for salg i øyeblikket). Utad poserer Putin og hans folk med sin vanlige swagger. De kan selvsagt ikke si at de instruerer domstolene (selv om de gjør det).

  2. ja, det kan man jo spekulere i, men Russland trenger å fremstå som investorvennlig – i senere tid har jo økonomien gått svært dårlig, og de trenger å vise seg som et land med stabilitet der investorer beskyttes av rettsapparatet.

  3. Russland er avhengig av utenlandske investeringer til utbyggingen av Stockmanfeltet. Dersom Telenors aksjer blir tvangssolgt på billigsalg, vil det skremme investorer. Hvis de ikke allerede er skremt vekk.

  4. Jeg har også hørt i det siste om at Shtokman-feltet skal være en slik sak som kan «hjelpe» i Telenorstriden. Men det spørs om ikke det er å vurdere litt feil.
    Da kampen om Shtokmanfletet raste som verst sto alle verdens store oljeselskap i kø for å sloss om denne godbiten.
    Jeg tipper at det samme gjelder fortsatt: Det er mer enn nok av store oljeselskap som er villige til å ta den risikoen som ligger i at Russland kan forandre på spillereglene underveis, det har vi sett før.
    Jfr Sakhalin-utbyggingen for noen år siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s