Max skummelt!

Ikke trykk på knappen (foto: Nikolaus Wogen)
Ikke trykk på knappen (foto: Nikolaus Wogen)

Flere har skrevet om dette i dag. Et advokatfirma som representerer eiere av filmen Max Manus, går til sak mot Lyse, som sitter på informasjon om hvem som advokatene tror lastet opp en piratkopi av filmen på Internett.

Det er riktig at vedkommende som lastet opp filmen ulovlig på nettet skal straffes. Men det er ikke riktig at Lyse må levere ut denne typen informasjon uten å gå veien gjennom politiet. Saken er avsluttet i retten, men resultatet er untatt offentligheten. Hvorfor? Har denne rettslige avgjørelsen såpass mye farlig stoff i seg at den må gjemmes?

En skummel retning som vårt eget samfunn nå er i ferd med å gå. Det liker jeg dårlig.

(Tips: Martin Bekkelund og kvitringen om saken)

Oppdatering: Litt mer utfyllende om de tekniske forholdene i saken:

Vanligvis, når du kobler PCen din på Internett hjemme, vil din Internett leverandør (ISP) gi din PC et unikt nummer. En såkalt IP-adresse. Denne IP-adressen gjør at din datamaskin blir unik, og kan dermed gjenkjennes, og skilles fra andre. Dette er nødvendig for at Internett skal fungere. Når du besøker en nettside, må nettsiden vite hvor den skal sende all teksten og bildene som du kan lese på din datamaskin.

Fordi det finnes et begrenset antall IP-adresser, vil en ISP gi deg litt forskjellige adresser hver gang du kobler deg på, litt avhengig av hvilke adresser som er ledige. De kan også konfigurere sitt system, slik at Internett bare ser en adresse, mens den i virkeligheten kan representere mange forskjellige hjemme PCer.

Når advokatfirmaet mener de har funnet ut hvilken IP-adresse som var ansvarlig for opplastingen av Max Manus filmen, vet de ikke hvilken hjemme PC dette kom fra, men de vet hvilken ISP som deler ut denne adressen. Derfor har de bedt Lyse (en ISP i Norge), om å fortelle dem hvem som hadde denne IP-adressen på det gitte tidspunktet.

Spørsmålet er om Lyse skal være nødt til å dele ut denne IP-adressen til hvem som helst, eller om det skal være en viss terskel før denne typen informasjon deles ut til hvem det skal være. Før vi vet ordet av det, kan hvem som helst følge ganske nøye med på hva du gjør på nettet. Forstår ikke helt hvor Datatilsynet er hen?

En kommentar om “Max skummelt!

  1. Helt enig i at dette er en svært viktig sak, Bell. Så viktig at vi ikke kan akseptere at dette forblir status quo, ved for eksempel at den offentlige «glemsel» trer i kraft, noe som dessverre ofte skjer. Til det er selve prinsippet Bell tar opp, altfor viktig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s