Virus er forutsigelig uforutsigbare

Lawrence K. Altman, M. D. skriver i New York Times at én ting som ikke har forandret seg siden spanskesyken, er at uansett hvor mye forskerne har lært om virus siden da, så er influensavirus totalt uforutsigbare.
Og nettopp som forskerne var opptatt med å holde øye med forandringer i viruset som forårsaker fugleinfluensa, A(H5N1), dukket altså A(H1N1) som forårsaker svineinfluensa opp. Og mens A(H5N1) bare muligens smitter mellom mennesker, er det ingen tvil om at svineinfluensa gjør det.

Både medisinsk og informasjonsmessig problem
Muligheten for at dette kan føre til en verdensomspennende pandemi uten at noen kan si noe sikkert, er ikke bare et medisinsk problem for WHO og de enkelte lands helsemyndigheter. Selv om myndighetene har holdt øvelser for å håndtere pandemier og sykdomsutbrudd forårsaket av bioterrorisme, har de et informasjonsproblem. Uansett hva man gjør, kan det bli galt. Et råd om å begrense reiser og andre tiltak kan ha store økonomiske konsekvenser, ikke minst nå når det kommer midt i finanskrisa. Hvis det så skulle vise seg å være falsk alarm, vil myndighetene bli latterliggjort og kritisert for å spredt frykt blant millioner av mennesker.

På den andre siden, hvis det skulle vise seg å bli en pandemi, vil de samme myndighetene bli kritisert for ikke å ha gjort nok for å forhindre den. Og rent historisk har det i gjennomsnitt kommet et nytt influensavirus som har spredt seg over hele verden to ganger i hvert århundre. Og nå har altså WHO valgt å heve alarmnivået til fase fem, som betyr at det er sterke signaler om en truende pandemi.

3 kommentarer om “Virus er forutsigelig uforutsigbare

 1. Informasjon er viktig og vanskelig i slike situasjoner. Men troverdig informasjon forutsetter at man vet sikkert hva situasjonen er. Og det gjør man nok ikke her. Når det i tillegg involverer mange land blir det umulig å samordne informasjonen til publikum. Resultatet blir en strøm av forvirrende og motstridende informasjon som mediene plukker fra, og det blir opp til den enkelte å finne ut man skal tro på.

  Og hva den enkelte tror på avhenger av den enkeltes psykologi. Noen velger og tro at verden er i ferd med å gå under og løper og kjøper Tamiflu på Internett slik det ble fortalt på Dagsrevyen i kveld, mens andre har is i magen og tar det med ro. Og det hjelper ikke akkurat når helsestatsråden kommer på Dagsrevyen med bekymret mine og forteller at når influensaen kommer hit blir alt helsepersonell sykt, så folk ikke kan regne med å få behandling.

 2. Pharma Industries i hvordan tjene miliarder

  1. De lager medisinen
  2. De lager viruset og sprer det
  3. De bestikker medier og organisasjoner (eks WHO) til og reklamere/skremme folk/korupte myndigheter til og kjøpe/retferdiggjøre kjøp av medisinen

  Simple

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s