Men Siv Jensen var dessverre ikke på jordet

Dyadebloggen skrev i februar:

I én uke har Dagsrevyen kjeppjaget Frp. Siv Jensen uttalte seg negativt om en innvandrerdominert bydel i Malmø. Det var lett å arrestere henne for å være unøyaktig. Det har Dagsrevyen gasset seg i.

 Mange nordmenn er åpenbart urolige over konsekvensene av innvandring, men uten å oppleve seg selv som rasister. Antagelig synes de heller ikke at sure og PR-ivrige Siv Jensen er særlig adekvat. Men hun ivaretar en protest Dagsrevyen forsøker å kvele. Da blir protesten bare mer intens.

Rosengård heter bydelen i Malmø. I februar mente politisjef Börje Aronsson at Siv Jensen var på vidotta:

Politisjefen for Rosengård bydel mener skrekkscenarioet som den norske politikeren beskriver, er fullstendig galt.

Vox populi følger med i svenske og danske aviser og registrerer at Siv Jensen ikke var på jordet likevel. I Sydsvenskan kommer det nå andre toner fra politisjefen:

Det är för farligt och poliserna är för få för att gå in i Herrgården. (…) När vi är där inne haglar sten, det far molotovcocktails, smällare och annat. Från balkonger och från taken på husen. Jag har en skyldighet att ingripa, samtidigt har jag ett arbetsmiljöansvar också.

 Er norsk innvandrerdebatt virkelig tjent med at Siv Jensen stadig vekk kan smile skjevt og si: Hva var det jeg sa?

3 kommentarer om “Men Siv Jensen var dessverre ikke på jordet

 1. Å, det er langt mer dramatisk enn som så:

  Ledende brannfolk har akkurat frasagt seg ansvaret for området, og politiet sier de er maktesløse – selv ikke med 300 flere menn ville de kunne klart å holde orden.

  Et av problemene er at beboerne ikke hjelper politiet i deres arbeid. De er blant annet livredde for islamistene.

  Så vi skal være glade for at vi har hatt FrP; uten dem hadde norsk innvandringsdebatt vært på nivå med Sveriges.

  Les forresten intervjuet med nærpolitisjef Börje Aronsson:

  Varför patrullerar polisen inte på Herrgården?

  – När vi är där inne haglar sten, det far molotovcocktails, smällare och annat. Från balkonger och från taken på husen. Jag har en skyldighet att ingripa, samtidigt har jag ett arbetsmiljöansvar också. Vi kan inte gå runt med hjälm, knäskydd och axelskydd hela tiden på dagarna där.

  – Herrgården är skitsvårt för oss att arbeta på. Om vi klär ut oss, om vi har gropar där vi kan sitta och spana, när vi försöker dokumentera, det röjs hela tiden. Med en gång går sms-kedjor om att vi är på plats.

  Kan ni inte vara på plats från början – ingen tänder väl eld när man har polisens ögon på sig?

  – 2007 var vi mycket på plats i uniform. Men i dagsläget när vi arbetar i uniform kommer sten från höger och vänster. Därför försöker vi arbeta på ett annat sätt, med spaning.

  Upprätthåller ni lag och ordning i Herrgården?

  – Nästan fullt ut. I vissa lägen kommer vi inte till att upprätthålla lag och ordning. Och definitivt inte att lagföra. Bland annat eftersom vi inte får Herrgårdsborna att vittna. Ska vi få något gjort måste vi gripa på bar gärning och det har vi mycket mycket svårt att göra. Då är det ju svårt att upprätthålla lag och ordning.

  Även om bränderna inte är direkt livsfarliga, så får folk in rök i sina hem, de får sicksacka mellan brinnande bildäck. Varför kan inte Herrgårdsborna påräkna samma grad av service som vilket annat bostadsområde som helst i Malmö?

  – Det är en bra fråga. Jag kan inte svara klockrent på det. Inte mer än att det finns en grundläggande problematik som jag försöker påtala i alla forum, för politiker i kommunen och ministrar, att Herrgården är en katastrof. Det krävs helt andra insatser än från polis och räddningstjänst. Sen kan inte vi frånsäga oss vårt ansvar.

  Du har beskrivit hur tidigare insatser mot ungdomskriminella inte har hjälpt – de kommer tillbaka. Handlar det inte nu om att hålla ordningen, att vara på plats och övervaka?

  – Jo, i den bästa av världar hade det givetvis varit det bästa, men det är ju en utopi det du pratar om.

  För att?

  – De resurserna finns givetvis inte. Den dagen jag kan placera ut en poliskonstapel i varje hörna i Rosengård, dygnet runt, sju dagar i veckan, den dagen kommer aldrig att infinna sig. Så enkelt är det.

  Vilka resurser vill du ha?

  – Jag kan inte svara på det. Fick jag 300 poliser skulle jag inte lösa det ändå. Icke sa nicke. Du måste in i grunden till problemen. Se samhällsansvaret.

  – Hade jag en polisresurs så jag kunde placera ut poliser dygnet runt på samtliga gårdar på Herrgården så kanske vi tillfälligt skulle lösa det. Men vi skulle inte komma tillrätta med de grundläggande problemen.

  Vore det inte bra att ha en tillfällig lösning i väntan på att politikerna agerar?

  – Jovisst. Du ställer frågorna och ger svaren. Men visst. Under förutsättningarna vi arbetar i dag mäktar vi inte med problemen i Herrgården.

  Du pekar på de strukturella problemen, samtidigt är det väl en resursfråga som gör att brandmännen inte kan släcka bildäcken som brinner för de får inte skydd av polisen. Släp stjäls framför ögonen på polismännen.

  – I de specifika fallen vet jag inte hur det gått till, men grundprincipen är att är det polis på plats och någon stjäl ett släp ska givetvis polisen ingripa. Sen givetvis, taktiskt, i samband med ingripande ska man också se till arbetsmiljö och annat.

  Ni lagför inte och det är för farligt för er att gå in i området. Kan man se det på något annat sätt än att de som kastar sten har vunnit?

  – Du pratar som om det är en fotbollsmatch. Jag tycker inte om det. Men du kan skriva att polisen har stora bekymmer och problem att få folk lagförda och det är ett misslyckande för polisen så här långt.

  Är det något som talar för att situationen inte ska eskalera?

  – Absolut ingenting. Det kan braka ikväll och bli kravaller på Herrgården. Utan att blinka. Och det kan bli kolugnt i fjorton dagar. Vi vet inte.

 2. Hmm – tross alt så sier tom politimesteren at det er ting han ikke vil klare å få til uansett hvor mye makt han bruker…..lurer på hva han mener bør gjøres da?

 3. Når politisjefen mener at selv ikke 300 mann til er nok for å få reintrodusert lov og orden, så sier vel mannen i klartekst at «jeg gir opp – la politikerene ta over ansvaret».

  Politikerene er igjen forhindret fra å gjør det som må av politisk korrekthet.

  Så der står man. Og verre blir det. Det trenger man ikke være Snåsamannen for å se.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s