Helse i hvert blad

gronkal1Jeg har tidligere skrevet om grønnkålens velsignelse her på Dyadebloggen, og om at den nesten ikke er å få kjøpt her i landet, slik at du må dyrke den selv. Det er jo ikke alle som har hage der de kan dyrke grønnsaker, men jeg er en av de heldige. Den ligger riktignok ikke i Oslo hvor jeg bor, men er ikke lenger unna enn at jeg kan reise dit i helgene. Og nå er det på tide å tenke på den. Men hvis du er av de som har hage og har lyst til å dyrke ekstra sunne grønnsaker har jeg noen tips nedenfor.

Min filosofi når det gjelder å dyrke grønnsaker selv er at det ikke er noe poeng å dyrke slikt som er lett å få kjøpt. Jeg dyrker heller det som er vanskelig eller umulig å få tak i. Og det er ikke bare grønnkål som er vanlig i andre land som du må dyrke selv her i landet, selv om noen dukker opp sporadisk i innvandrerbutikker. To andre vekster er mangold, også kalt bladbete, og knutekål.

Knutekål
knutekalMitt første møte med denne litt underlig utseende grønnsaken var i et supermarked i Milwaukee i 1971. Og jeg lurte fælt på hva det var, det sto til og med «kohlrabi» på skiltet, og den ligner jo litt på en norsk kålrot. Men den vokser over jorda, er mildere på smak og kan spises både rå og kokt, og den fantes i alle grønnsakhyllene der. Men her i landet har jeg bare så vidt støtt på den de par siste årene, så jeg må dyrke den selv. I tillegg til den grønne på bildet til høyre finnes det også en rød variant.

Mangold mangold2
er en slektning av rødbeten, og jeg har ikke støtt på den i forretninger her i landet. Det er en bladgrønnsak, som har omtrent de samme anvendelsene som spinat, og den finnes i minst tre varianter, rød, gul og grønn. Den røde er meget dekorativ og brukes noen steder som prydplante. Blant annet har jeg sett den i Slottsparken i Oslo og i Kew Gardens i London. Men det er den grønne som er størst og kraftigst og mest anvendelig til mat. På engelsk kalles dem chard eller swiss chard.

Grønnkål
boerenkooler som sagt tidligere omtalt på Dyadebloggen, og den finnes i flere varianter. Den vanlige er grønn, men det finnes en fiolett variant som også kalles purpurkål. På engelsk kalles den kale eller curly kale. En nær slektning med lange smale blader som er så grønn at den nesten er svart, kalles svartkål.

Dyrking
Felles for alle disse er at de er meget lette å dyrke, hardføre og tåler frost. Grønnkål kan høstes etter at snøen er kommet, og blir faktisk bedre av å bli utsatt for frost. Alle kan såes på friland, men det kan være lurt å la dem tjuvstarte ved å så dem inne. Skal de dyrkes her i Oslo-området burde du allerede ha sådd dem inne, men siden jeg skal dyrke dem på et sted som ligger 450 moh og hvor det fortsatt kanskje er frost i jorda, er det først nå jeg sår dem inne. Du kan så dem i en hvilken som helst liten beholder som du kan ha jord i, brukte yoghurtbegere for eksempel. Jeg bruker et par minidrivhus jeg fikk tak i på billigsalg, men det er ikke nødvendig. Slik ser det ut nå.  sakasse

Jeg sår ett frø i hver potte, og om en ukes tid kommer nok spirene opp. Hvis dette slår an hos Dyadebloggens lesere kommer jeg kanskje tilbake med mer om hvordan dette går utover sommeren. Kanskje kommer det også noen oppskrifter på hva du kan lage av disse. Det finnes også massevis av oppskrifter på nettet, særlig på engelsk. Det er bare å søke på kale, chard eller kohlrabi.

6 kommentarer om “Helse i hvert blad

  1. Hei,
    Morsomt med litt matnyttig stoff her. Håper du følger opp med å dokumentere utviklingen fremover?

  2. Tror jeg skal prøve meg på grønnkål. Utrolig godt! Må man så fra frø, eller kan man ta stiklinger om man kjenner noen som har plante? Vet du i tilfelle hvordan man gjør det?

  3. Jeg vet ikke om det går å ta stiklinger. Det er godt mulig, men da må du jo vente til noen har en plante som er stor nok, så da kommer du uansett ikke i gang på en stund.

    Så jeg ville rå deg til å kjøpe en pose frø (du får den i alle fall i et hagesenter). Og så tar du litt jord i en (eller flere) små potter/yoghurtbeger/eller lignende og putter et frø i hver potte (ca 1 cm dypt, med jord over). Hold jorden fuktig, og la det stå inne til spirene kommer, det tar en uke eller to (mine begynner akkurat å vise seg nå). Så bør du sette dem lyst og ikke for varmt, ellers blir de for høye og tynne. (jeg setter mine ut på balkongen) Så kan du plante dem ut om en måneds tid. (Jeg tror kanskje du også kan kjøpe ferdige planter, men det er morsommereog billigere å så selv)

    Og etter en måned til kan du begynne å høste bladene. De små bladene kan du bruke i salat. Bare skjær av bladene nederst på stilken, men la planten stå, så kan du høste etter hvert, helt til etter at snøen er kommet.

  4. Takk for svar (i en annen bloggpost), jeg ser nå at en av de mystiske småplantene jeg har på friland i alle fall er grønnkål 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s