Litt lettere for kinesiske jenter å bli født

Flere kinesiske jenter klarer nå å unngå å ende som aborter.
Flere kinesiske jenter klarer nå å unngå å ende som aborter.

Forholdet mellom antall nyfødte gutter og jenter i Kina forskjøv seg drastisk i den perioden da landet gradvis tok i bruk ultralyd, og i perioden 2000-2004 ble det født 124 gutter per 100 jenter. I et land med politisk styrte fødselsbegrensninger og klare tradisjonelle preferanser for mannlige arvinger har ultralyd ført til aborter på titalls millioner jenter.

Men det finnes også gode nyheter: I 2005 hadde ratioen nærmet seg det normale lite grann, til 119 gutter per 100 jenter. Som Slate Magazine påpeker, tyder en undersøkelse publisert i British Journal of Medicine på at kinesiske myndigheter har sett alvoret i situasjonen:

The government is very aware of the problem and has openly expressed concerns about the consequences of large numbers of excess men for societal stability and security. As early as 2000 the government launched a range of policies to specifically counter the sex imbalance, the «care for girls» campaign. This includes changes in laws in areas such as inheritance by females, as well as an educational campaign to promote gender equality. These measures have had some success, with reports of lower sex ratios at birth in targeted localities.

I mange perioder av kinesisk historie har høyt antall ugifte og arbeidsløse menn ført til økt kriminalitet og manglende stabilitet. Dette vet myndighetene, og de vil gjøre hva de kan for å unngå opptøyer i fremtiden. Likestilling er et middel til å nå dette målet snarere enn et moralsk imperativ. La oss håpe det fungerer!

3 kommentarer om “Litt lettere for kinesiske jenter å bli født

 1. «I mange perioder av kinesisk historie har høyt antall ugifte og arbeidsløse menn ført til økt kriminalitet og manglende stabilitet.»

  Det er selvsagt veldig bra at flere kinesiske jentebarn får lov til å bli født, og at myndighetene tar dette med gender equality på alvor. Men jeg lurer på om det er ugifte menn som også er arbeidsløse som blir sett på som farlig for samfunnets stabilitet, eller er det en situasjon der det finnes både ugifte menn og arbeidsløse menn man helst vil unngå? Uansett kan det høres ut som om kvinners verdi måles her i forhold til hva de klarer å utrette for samfunnet via ekteskap.

  Det sies at «Behind every successful man is a strong woman». Men her tar man ikke sikte på «suksess», kun et slags minstemål, som kvinner åpenbart har ansvar for.

  Det er nettopp dette minstemålet som får meg til å lurer på om de har ganske nøkterne forventninger til deres kvinners påvirkningskraft i ekteskap – eller kanskje har de bare lavere forventninger til hva deres menn klarer å prestere, selv under de beste forutsetningene?

  Jeg foreslår:

  «Behind every poor sucker who manages to land a job, who stays out of jail, and who doesn’t go off the deep end, is a wife (and that’s why we need more women)». 🙂

 2. Gjerne det. Faktum er i hvert fall at i visse perioder av kinesisk historie, for eksempel midt på 1700-tallet, var mannsoverskuddet stort – både fordi man også på den tiden visste å ta livet av jentebarn, fordi tradisjonen med flerkoneri gjorde at det ikke var nok kvinner å ta av, og fordi relativt gode helseforhold gjorde at flere menn vokste opp, slik at menn som vokste opp i embetsfamilier ble gående arbeidsløse, og menn som vokste opp i bondefamilier ikke fikk nok jord til å leve av. Dermed oppsto store grupper av menn som falt utenfor. Noen av dem ble bare veldig frustrerte og fikk et kynisk forhold til det etablerte samfunn (og et fåtall av dem klarte å skrive store romaner ut fra slike følelser), mens andre dannet kriminelle gjenger som ble en trussel for samfunnet.

 3. Det høres ut som om kinesiske kvinner gjennom årene har holdt opp langt mer enn kun halvparten av himmelen (eller ville ha gjort det, hadde de fått muligheten).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s