Aker – alle taper

stoltAp’s Landsmøtet  i Ap la et press på Stoltenberg. Aker-saken kunne ikke løses, men den måtte så langt mulig fjernes fra førstesidene.  Dermed endte man med en uklar avtale om å finne en løsning. Hva Ap’s frykt for å tape mer prestisje under landsmøtet, vil vise seg å koste Norge, vet ingen.

Ut fra Dagsrevyens dekning fredag av Stoltenbergs pressefrokost, kan man undres om statsministeren forveksler rollen som landets leder med det å være rocke-stjerne. Stoltenberg er ofte mer en ung gutt enn en voksen mann. Han spiller bevisst mye på sitt utseende og det å smile og le.  Slikt kan virke patetisk når ens regjering nettopp har vist seg å tape milliarder.

For noen kommer Røkke ut av Aker-saken som en seierherre. Igjen har han vært smart. Men han er taper.

Aftenposten fortalte det mange har gjettet: Røkke har handlet, ikke som en riking, men som en desperado. Han har tjent en stor formue i oppgangstider. Men det er i nedgangstider man ser hvem som virkelig er dyktig. I pakt med sin hesblesende og intenst bekreftelsesøkende personlighet ser det ut til at Røkke – igjen – har forspilt mye av sitt gods. To ganger tidligere har han vært nær konkurs.  Derfor måtte Røkke presse aksjonæravtale og sitt forhold til Ap. Han måtte lempe dårlige selskaper over i Aker Solutions-sfæren der det er bedre likviditet.

Personer som Røkke går det stort sett galt med. De presser og presser – og tar før eller senere One Bridge Too Far.  Hadde Røkke vært en klok forretningsmann, hadde han nå sittet med milliarder som kunne vært investert i et lavt marked. I stedet ser det ut til at han har feilberegnet konjunkturene, overinvestert, og nå satt ikke bare penger, men sitt rykte på spill.

Stoltenberg og Ap har gjort en vits av ordene statlig styring. De ordene står nå for statlig inkompetanse.  Røkke har igjen vist seg som en som kan vinne stort – og tape nesten like meget.

Aker-saken har flere tapere: Deg og meg. Alle taper på at landet har en ledelse som leker en lek om statlig eierskap i næringslivet den ikke behersker.

2 kommentarer om “Aker – alle taper

  1. Ikke enig. Røkke traff helt rett på konjunkturene. Han solgte en stor post i Aker til staten for to år siden, når kun et lite mindretall så at konjunkturen egentlig hadde snudd, og finanskrisen ville komme.

    Problemet for Røkke er at han ikke har hatt det enkelt med å finne kjøpere av aksjene sine. Han prøvde selge aksjene til staten allerede i 2006, med trussel om å ellers selge dem til russere.

    Å lempe aksjer i et sterkt konunkturavhengig selskap over på staten var rett og slett genialt gjort av den kjeltringen og kjøpe var helt i tråd med APs ideologi.

  2. Enig i at Røkke ofte har truffet godt. Men han ser ut til å ha en psykologi som alltid må presse videre. Derfor har han to ganger vært nær konkurs, og kanskje nå en tredje nær alvorlige likviditetsproblemer. Salget var på riktig tidspunkt, men nå har han ikke vært så flink. Han skal alltid ha mer, det største huset, den største hytta med de fleste doene, og nå har han også presset sin kontakt med Ap og statsministeren. Smart, men ikke klok.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s