Blir George W. Bush stilt for riksrett?

Nå har han gjort det. Frigitt dokumentene fra Office of Legal Counsel som Bush-administrasjonen la til grunn for sin behandling av fanger mistenkt for terror. President Barack Obama sier at

I believe that exceptional circumstances surround these memos and require their release.

Dokumentene viser at president George W. Bush og visepresident Dick Cheney godkjente bruk av torturmetoder Gestapo og Røde Khmer benyttet. Andrew Sullivan:

I do not believe that any American president has ever orchestrated, constructed or so closely monitored the torture of other human beings the way George W. Bush did. It is clear that it is pre-meditated; and it is clear that the parsing of torture techniques that you read in the report is a simply disgusting and repellent piece of dishonesty and bad faith. There is some feeling of relief that we now have the incontrovertible evidence in front of us. But there is also a feeling of great nausea as well. Look what they did to these suspects. And look what they did to America.

President Bill Clinton ble stilt for riksrett for sin omgang med sigarer, kvinner og sannheten. President Barack Obama har antydet at han ikke akter å reise tiltale mot CIA-ansatte som utførte tortur. Fordi Justisdepartementet under George W. Bush vurderte metodene som lovlige. Tør USA stille ham for riksrett?

Mye kan tyde på at president Obama søker konsensus og ikke konflikt:

We have been through a dark and painful chapter in our history. But at a time of great challenges and disturbing disunity, nothing will be gained by spending our time and energy laying blame for the past.

Demokrati lever bare så lenge loven står over selv de mektigste. Noen vil nok hevde at USA skylder verden å prøve rettslig de fullmakter George W. Bush ga seg selv etter 9/11.

 The Washington Post har detaljer. Reaksjoner – som også inkluderer forsvar for Bush og angrep på Obama – her.

11 kommentarer om “Blir George W. Bush stilt for riksrett?

 1. Selvfølgelig ikke, Bush er jo en hedersmann på linje med Obama.

  MAO, ingenting viktig, det er bare å riste litt på puta og fortsette å sove.

 2. Bush kan ikke bli stilt for retten, siden høyesteretten består av 5 republikanere. De vil stoppe alle forsøk på å stille ham for riksrett, slik de fikk ham innsatt i presidentembete.

  Dessuten er Obama en vis man som søker å samle landet, og alle forsøk på å gjøre Bush til en syndebukk og en fiende av landet, vil splitte landet inn i 2 leirer.

  Fox channel er allerede på krigsstien mot Obama, og er republikanernes språkrør nr 1. De er så og si i full krig med Obama allerede. Skulle han sende Bush og andre republikanere til riksrett, så vil du se Fox News og Fox Channel oppfordre til borgerkrig. Vær du sikker på det. Det er ikke langt fra at de gjør det nå.

 3. Hei,

  Sett fra et menneskerettighets- og et rettferdighetssyn burde Bush, på lik linje med mange verdensledere, bli stilt for både den ene og den andre riksretten.. Jeg er lei av at slike mennesker skal gjemme seg bak mektige titler, og gi seg selv rett til å utøve urettferdighet og mishandling mot mennesker i (paradoksalt nok) rettferdighetens navn..

  Det gjør meg enda mer frustrert når Obama gir strafferabatt for den og den tortursmetoden. Folk må bli stilt til ansvar for sine handlinger, uansett hvem de er. Hele «USA-skal-redde-verden-konseptet» har gått meg til halsen, og man trenger ikke å være en professor i krigsvitenskap for å forstå at de metoder som ble/blir brukt ikke akkurat er humane.

 4. Har aldri skjønt mette og selvtilfredse nordmenn som kokketerer over dødsstraff og tortur.

  Det er nesten som man ønsker litt taliban-terror hjem i stua deres, så får vi se hvor bra deres idealer holder seg i møte med realitetene.

  De oier og jamrer seg over Bush, men hvor var deres Katzenjammer da Hamburg og Dresden ble grisebombet?

  Ingen raddisliberaler har noengang krevd at de norske bombepiloter (Terror Flieger, som tyskerne med rette kalte dem) som gav nazistene en generøs omgang ildstorm, og som sosialist-fascisten Nordahl Grieg portretterte da han stupte, burde stilles for krigsrett.

  Hvor var de da Vidkun ble skutt?

  Eller da britene torturerte frem tilståelser fra tyske KZ-kommandanter?

 5. .Det er, dessverre for oss, et langt større meningsutbud i amerikansk presse enn i norsk.

  De har en variasjon, ikke bare hva som gjelder doughnuts og iskrem, men også politiske meninger som vi burde misunne her i NrK-staten.

  Men NrK er jo så balanserte. Ikke sant?

  Joda, for alle som befinner seg på sentrum-venstreaksen, er NrK selve Lyset i Øst.

 6. til Mann med potensiale

  «for alle som befinner seg på sentrum-venstreaksen, er NrK selve Lyset i Øst.»

  Du har tydeligvis ikke fått med deg at Norge har flere kanaler enn NRK, vi har TV2, TVN, TV3, TV4, FEM osv, noen av disse er ikke like sentrum-venstreakse som NRK.

  Og dersom du ikke vil påvirkes av NRK, så kan du alltids skru over til en av disse som et alternativ, de 2 første får du gratis eller nesten gratis.

  Velger du fremdeles NRK, så er du enten sado-macho til leggning, eller du er sentrum-venstre mann tross alt.

  Lykke til med ditt liv videre mann med potensiale, du kan fremdeles komme vekk fra NRKs påvirkning, så livet er tross alt godt.

 7. NrK er selvsagt kun en del av den kompakte mediale majoritet.

  Jeg påvirkes i høy grad av NrK og resten av journalist-røkla til verken å kjøpe aviser eller løse lisens.

  68er ortodoksi tyter ut i det kjedsommelige.

  Takk Gud for nettet.

  Fordelen med FOXs politiske krav til sine journalister, er at disse er synlige for verden. De kan avsløres av avsløringskåte journalister med 68er sympatier.

  Mens den politiske kompakthet i kongedømmet i steinrøysa er usynlig; det finnes ingen instruksjoner, ingen memorandum, ingen avslørende krav. Alt instrueres av den lykkelige enighet man ofte finner hos folk som vanker i samme menighet.

  Den ultimate formen for hjernevask er forøvrig den hvor både subjektet og objektet er ubevisst på at noens verdensbilde blir vasket.

 8. Nå er jo ikke FOX NEWs noe jeg ville ta i med en klype en gang, siden den sannheten de forespråker er deres egen versjon av sannheten.

  Jeg har heller et ønske om å gjøre meg opp en egen versjon av sannheten ved å se 2 sider av samme sak, slik som alJazeera og CNN, og dermed komme fram til en middelvei, fordi sannheten er det ingen i denne verden som har peiling på hva er.

  Historien blir til av vinnerne, og de dikterer historiebøkene. Du kan ikke si noe annet. Når du er i USA, så vil du ikke i noen amerikansk historie bok se at de kaller sine helter krigsforbrytere, de som beordret bombing av Dresden, Hiroshima og Nagasaki, og så utførte dem.

  Likeså vil du heller ikke se at Bush og noens i hans stab bli erklært krigsforbrytere for noe de har gjort mot mennesker og menneskeheten. Det er utenkelig for majoriteten av det amerikanske folket, siden presidenten og hans folk er ufeilbarlig, spesielt den republikanske presidenten. Det er slik FOX presenterer sine presidenter, og demoniserer demokratiske presidenter. Det er bare å se på Jon Stewart show som går på NRK2, hvor han lager ablegøyer av FOX måte å rapportere fra hans egne show på, bl.a.

 9. Er NrK sin fortegning av Bush eller israelsk politikk mer tilforlatelig?

  Jeg har sett FOX i USA, og til min forbauselse var de ikke de demoner jeg hadde blitt fortespeilet av norsk media. De stilte til og med kritiske spørsmål mot republikanerne. Tenke seg til…

  Jon Stewart? Når ble han sannhetes herold? Han var da en Demokratisk propagandabasun under valgkampen.

  Hvis du trives mellom CNN og Jazeera, da er det vel der du hører hjemme.

  Forøvrig er ditt blide av amerikanerne er komplett fortegnet.

  Og nei, heller ikke det norske folk vil se norske statsministre stilt for retten for å ha subsidiert Arafats og PLOs megakorrupte undertrykkelsesregime, og dermed brøytet vei for Hamas. Eller 30 år med støtte til massemorderen Mugabe.

  Heldigvis er Norge er et uunnseelig land i verden. Hadde man hatt 300 millioner Solheimer og Stoltenberger, hadde ting sett mørkt ut.

 10. Hadde norske borgere vært i en posisjon der de kunne drive med statsterror og bombe uskyldige menneske tilbake til steinalderen, så hadde jeg ønsket at de hadde blitt straffet, uansett hvilket land jeg bodde i.

  Det gjelder alle krigsforbrytere, men takk være at USA ikke underskriver HAAG og Geneve konvesjonen når det gjelder utlevering av egne borgere, for å unngå at ens egne borgere ikke kan bli stilt for krigsforbrytertribunalene i Haag, så kan ikke det ønsket oppfylles for Bush.

  USA derimot ser seg selv tjent med å kidnappe og føre andre lands borgere til rettsaler på amerikansk jord, eller føre mennesker til fengsler, der de blir holdt uten å menneskerettigheter. Man kan spørre seg hva som skjer i disse fengslene, hva slags tortur disse menneskene får utstå fordi de var på feil plass til feil tid.

  I etterkant viser det seg at kun 3 % av de internerte i Guantanamo hadde noe der å gjøre, dvs 24 av 800 fanger. 776 personer var uskyldig internert, og ble torturert, og får fremdeles unngjelde for amerikansk og republikansk fremmedfrykt. Den fremmedfrykten som FOX news står for, som Bush og hans medsammensvorne, Dick Cheney, og Rumsfeldt osv stod for.

  Man kan undre seg på om det var et bevisst valg å ikke signere de internasjonale avtalene, fordi man visste at man ville bryte de, og dermed risikere å bli utlevert når man mistet makten?

  Når det er snakk om Bush, har faktisk Obama lagt fram beviser på at Bush visste om og innførte forhørsteknikkene som ble utført av CIA på Guantanamo, noe som ville ha ført til krigsforbrytelse om USA hadde undertegnet de internasjonale avtaler som finnes.

  PLO og Hamas derimot er 2 vidt forskjellige organisasjoner, og så vidt jeg har fått med meg så var Hamas en organisasjon som Israel selv støttet lenge før Norge bidro med en eneste norsk bistandskrone. Årsak var at Israel ønsket å splitte Palestina i to, og dermed minke Arafats makt. Hvor sant det er vet jeg ikke, men det skulle ikke forundre meg siden det er slik etteretningsvesen fungerer.

  Så når du kommer med påstander om at Norge støtter PLO og Mugabe og forårsaker diverse massemord, så vil jeg gjerne se dine argumenter framfor verdiløse påstander. Og disse påstandene bør underbygges av gode argumenter, fordi det er alvorlige påstander du kommer med, det er tross alt krigsforbrytelser det er snakk om.

  Om Norge er så forferdelig med sitt rødgrønne alternative styre, hvorfor blir du her? Hvorfor emigrerer du ikke til det forjettede landet? Kan det være slik at dette landet er bedre likevel?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s