Alzheimer – sliten hjerne?

Med denne overskriften lanserer Forskning.no nyere resultater, som viser at et område i hjernen viktig for hukommelse (hippocampus) er overaktivt flere år før man utvikler alzheimer. Kan sykdommen skyldes at denne delen av hjernen ikke får restituert seg og dermed får redusert funksjon?

Som de fleste vet, er jo hukommelsesproblemer som regel første symptom på sykdommen. At dette er relevant for mange er klart.  En tredjedel av oss bærer genet som disponerer for Alzheimer.

De britiske forskerne sier at «de tror den høye hjerneaktiviteten rett og slett kan utmatte hjernene til enkelte ApoE4-bærere «. Dersom dette stemmer, blir det jo veldig interessant å se i neste runde om det er noe man kan gjøre for å hjelpe hjernen til å slappe bedre av og redusere overaktiveteten og dermed spare seg bedre. For en som driver med Acem-meditasjon, er det jo fristende å tenke tanken – selv om vi neppe får svaret før om svært mange år….

6 kommentarer om “Alzheimer – sliten hjerne?

  1. Hadde vært spennende å vite mer om. Har prøvd å søke litt på PubMed, men ikke funnet noen studier på det. På norsk får jeg bare treff på at de pårørende risikerer å bli utbrent ved å ha en med alvorlig Alzheimer i familien…

  2. Har med interesse lest artikkelen du refererer til på forskning.no. En interessant og lovende undersøkelse.
    Til min store overraskelse leste jeg en kommentar som mente alkoholkonsum kunne virke forebyggende på Alzheimers sykdom. Jeg har alltid hørt at alkohol dreper nerveceller i hjernen. Man skulle derfor heller tro at alkoholkonsum kunne føre til Alheimers. Det er ihvertfall tydelig at det kan føre til hjerneskade.

  3. Hm. Kjenner ikke mekanismen for det. Men det er av og til overraskende sammenhenger. Feks at røyk beskytter mot kreft i blæra. Ville nok ikke begynt med det fordet….

  4. Kanskje er årsakssammenhengen slik : At i en hjerne som begynner å svikte (pga begynnende Alzheimer) så jobber hippocampus hardere for å kompensere?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s