Overmaktens impotens

Den amerikanske destroyeren USS Bainbridge
Den amerikanske destroyeren USS Bainbridge

Det er litt av et bilde. Den amerikanske destroyeren Bainbridge koster noe sånt som fem milliarder kroner. Den ligger avmektig  ved siden av en livbåt kapret av sjørøvere. Hva gjør destroyeren? Holder sjørøverne med mat og batterier til radioen så de kan forhandle.

Bilde på hva? Overmaktens impotens. Verden har vært på jakt etter masseødeleggelsesvåpen, men det som bombet USA, var timer på en flyskole. Og det som dreper amerikanere i Irak, er primitive veibomber. Sjørøvere suger penger ut av sjøfarten med hjelp av GPS, granatkastere og kalashnikov

Det var ikke destroyerens ildkraft som knekket sjørøverne. Spesialsoldater fra Navy SEAL skjøt tre somaliere på langt hold, i mørke, gjennom et lite vindu i livbåten de satt i, og fikk kaptein Richard Phillips tilbake på jobb. I august sender Norge fregatten Fridtjof Nansen til farvannene utenfor Somalia med skarpskyttere ombord til hjelp mot piratene, melder VG.

Og moralen? Tina Brown i The Daily Beast syns dette minner om det som skjer på landjorda:

The pirate drama feels like the perfect high-seas counterpart of what’s been going on in landlocked American business for some time: Big lumbering corporate entities hover on bankruptcy and plead for bailouts; baffled media companies beef about the Web insurgency; the Google boys rewrite the whole Web environment while mighty Microsoft is asleep;  a Johnny-come-lately Japanese company, Toyota, humbles historic General Motors. And The New York Times reports that new, smaller risk-taking companies, staffed by the most talented employees who’ve left the struggling super-banks, are challenging the dominance of the financial behemoths who helped to fuel the financial crisis.

3 kommentarer om “Overmaktens impotens

 1. Det eneste USA, Norge og andre land som sender krigsskip til Somalia er å beskytte sin egen økonomi. Handelsruten forbi Somalia er et viktig handelsknutepunkt mellom Asia og Europa. Hva annet kan USA og andre land gjør for å beskytte sine landsmenn som blir utsatt for kapringer og kapringsforsøk? Poenget er ikke å sende ned de største og dyreste skipene i verden til Somalia. Problemet er at fiskene som blir fisket utfor Somalia følger etter de store skipene. Dermed ligger ofte mange små fiskebåter nesten inntil de amerikanske og europeiske skipene. Piratene utfor Somalia og selvmordsbomberne i Irak er skjult i den sivile befolkningen. Er enig at det er meningsløst å sende ned krigsskip til 5 milliarder. Det som trengs er noen som kan bygge opp lande. Somalia kan ikke leve på piratpenger, men ingen land vil samarbeide med Somalia. Men dette har ikke noe med finanskrise, dette er om et land uten lover. Piratvirksomheten i Somalia har ført stammekulturen sammen, de mektige stammene som styrer Somalia samarbeide for første gang på lenge. Håper at et vestlig land tar ansvar og hjelper somaliske myndigheter med å få kontroll lande. Dette må skje Kina kommer og gjør alt mye verre.

 2. Lei inn en skytter fra us.air.force til hvert skip som passerer disse farvannene,med et stykk gatling maskingevær og skyt idiotene i fillebiter.Mye billigere enn å sende hele marinen.Og garantert resultat !!!!

 3. så enig så enig i hva mr.gatling skriver her!!!
  er faen meg på tide å vise makt-enten «nuke»hele landet.eller ta en etter en!!
  dette her kan vi ikke finne oss i.!!!greit at vi stammer fra apene,men vi har utviklet oss gjennom generasjoner..
  Så mitt spm er da..?skal vi bli sitte og se på at våre tidliger generasjoner skal komme å skade oss?(apene,somaliene)

  Lå oss få en slutt på dette her!!!Til informasjon er jeg ikke rasist.bare en fortvilt sjømann!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s