Youtube og Skype – dyre gratistjenester

Dagbladet melder at et symfoniorkester er satt sammen etter en audition på Youtube. Men Youtube ligger an til å tape 470 millioner dollar i 2009, ifølge en analyse utført av Credit Suisse.  Det meste av pengene går til bredbånd og royaltykostnader. Dette er mye penger selv for Google, som eier herligheten. Som Slate påpeker i sin analyse av tallene, vil de kunne måtte innføre begrensninger eller betaling for deler av de tjenester som folk i dag tar for gitt.

Men Youtube er ikke den eneste av folkets favoritter som er ute i stormen. Ebay planlegger å selge seg ut av Skype, i følge Wall Street Journal mener Ebay det ikke er industriell logikk i eierskapet. Også her er inntekter en utfordring, hvordan ta betalt for noe som er gratis, og som man kan få gratis også andre steder, som f eks på Googletalk?

Som Economist påpekte i en leder forleden er det ikke noe som kan være  gratis – i lengden.  Web 2.0 er ikke nødvendigvis en holdbar forretningsmodell, alle som leverer en tjeneste må på en eller annen måte tjene penger på den. Så det er ikke gitt at alle de tjenster vi i dag tar for gitt er gratis i morgen, det være seg Youtube, Skype, Facebook, Twitter – listen er utømmelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s