Alle med tillegsskatt over 30 % skal henges ut i pressen!

Et offentlig utvalg – Skatteunndragelsesutvalget – ledet av lagdommer Ellen Mo – mener at alle som har fått tilleggsskatt med høy sats – over 30 % – skal henges ut i pressen. Forslaget omtales som et bidrag til «større åpenhet». Er du for mer lukkethet? Det er intet problem, sier utvalget, at dette unntaket fra taushetsplikten kan oppleves som et tillitsbrudd av skattyter. I dette tilfelle er «dette tillitsforholdet allerede brutt fra den skatte- og avgiftspliktiges side».

Hva hvis du mener vedtaket er galt og du klager? Det spiller ingen rolle. Vedtaket skal være offentlig «fra det er fattet og skattyteren er underrettet om vedtaket, uavhengig av av om skattyteren velger å få det overprøvd eller ikke».

Er du anklaget, er du dermed dømt – mediedomstolen feller deg umiddelbart. En rekke personer har stillinger som ikke vil tåle denne uthengningen.  At du senere frikjennes, spiller for mediedomstolen – og din ødelagte karriere – ingen rolle, jf sentralbanksjefen som måtte gå grunnet en tilleggsskatt der han senere vant skattesaken for domstolene.

Hvordan skal dette praktisk gjennomføres? Skatteunndragelsesutvalget setter ingen begrensninger. Kanskje kan skattemyndighetene bare oversende lange lister til pressen, eller legge dem ut på sine hjemmelister. Det kan minne om dødslisten – preskripsjonslistene – i det gamle romerriket.

Så til det virkelig tankevekkende: Dette er ikke en dårlig aprilsnarr. Forslagene er fremmet i NOU 2009:4. For Skatteunndragelsesutvalget har det rabla!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s