Grønlandsisen minker med 200 milliarder kubikkmeter i året

hubbard-glacier_litenDet kunne avdelingsdirektør Terje Wahl ved Norsk Romsenter fortelle da han holdt foredrag med tittelen » Kan satellittene se den globale oppvarmingen?» på Forsvarets forskningsinstitutt 27. mars. Og hvorfor kunne han si det. Jo, fordi tvillingsatellittene GRACE har målt det. Disse satellittene måler endringer i jordens gravitasjonsfelt, og når noe av iskappen på kloden smelter gir dette forandringer i gravitasjonskraften på stedet.  Og for Grønlands vedkommende viser variasjonen av  tyngdekraften  at  iskappen netto reduseres med 200 milliarder kubikkmeter i året. (Isen forsvinner nær kysten og legger på seg i innlandet, men netto er det en reduksjon 200 kubikkilometer eller 200 milliarder kubikkmeter.)

Men satellittene kan gjøre mer. Siden 1979 har de målt temperaturen i luft og hav, skyer og  solstråling. Siden 1992 har de også målt havnivået, og nå altså også jordens gravitasjonsfelt siden 2003. Og satellitten GOCE som ble skutt opp fra Plesetsk i Russland 17. mars,vil måle tyngdekraften mer nøyaktig, og jordens form (geoide)  med en presisjon på 1-2 cm. Fordelen med satellitter er at de kan dekke hele kloden, og måle størrelser som det ellers er vanskelig å måle, slik som havnivå.

Er det en global oppvarming?
Satellittmålingene viser det samme som bakkemålinger, at det nå er en gjennomsnittlig temperaturøkning på 0,2 grader C pr 10-år. Målingene viser også at havnivået stiger med ca 3 mm/år. Av dette står reduksjonen av isen på Grønland for ca 0,5 mm /år. I Norge merkes ikke dette, da landet vårt hever seg med omtrent det samme som vannstanden i havet. Målingene viser også at det er store lokale variasjoner. Dette skyldes oscillasjoner i verdenshavene, vannet skvalper så og si fram og tilbake med en periode på 10-15 år. Ved Ny-Guinea stiger nivået nå med ca 10 mm/år, men det er kortvarig og vil snart snu. På den andre siden av Stillehavet, ved vestkysten av Amerika, er det nesten ikke noen stigning.Ved Maldivene, som det ofte sies snart kommer til å drukne, er det ikke noen unormal stigning. Et globalt kart som viser trenden i havnivået kan du finne her.

Målingene viser også at de siste årene er våren kommet tidligere i Nord-Europa (satellittene ser når det kommer løv på trærne). I det siste har det vært skrevet mye om at mindre av Polhavet er dekket av is. Men det som er av stor interesse er hvor tykk isen er, ikke bare hvor stort areal den dekker. Det får man kanskje svar på når CryoSat-2 skytes opp senere i år. Den kan måle tykkelsen på isdekket.

Sol eller CO2?
Det er stadig noen som mener at global oppvarming skyldes variasjoner i solstrålingen og ikke CO2 i atmosfæren. Det er egentlig litt pussig at diskusjonen later til å dreie seg om enten eller. Det er opplagt at solstrålingen må ha noe og si, men det utelukker ikke at CO2 har betydning, så diskusjonen burde egentlig dreie seg om begge deler. Nå er tilfeldigvis sola inne i en meget stille periode, og hvis dette historisk lave nivået fortsetter et par år til, vil man kanskje få et slags svar. For CO2-nivået fortsetter å stige. Og for en fysiker er det en ideell situasjon hvis det bare er en parameter som varierer. Terje Wahls personlige gjetning var for øvrig at den neste rapporten fra FN’s klimapanel ville legge litt mer vekt på betydningen av sola.

Mer svar på dette får man kanskje når den europeisk-japanske  EarthCARE satellitten skytes opp i 2013. Den vil studere skyer, aerosoler og jordas strålingsbudsjett. Og da får vi kanskje også vite om vi må gjøre mer enn å slokke lyset og kjøre elektriske biler med engelske skilter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s