Flom i det norske Amerika

Det er hundreårsflom i Nord-Dakota. Dette er jo et område der svært mange av innbyggerne er av norsk avstamning, og det er sikker flere enn meg som har slektninger der.  Det er Red River som flyter over sine bredder  og kan gjøre 30 000 mennesker hjemløse, særlig i den største byen Fargo, men også byen Grand Forks litt lenger nord blir rammet. Elva ventes å stige 13 meter over normal vannstand, og så flatt landskapet der er, vil det si at store områder blir oversvømmet. Detter jo midt på prærien, og selv om det kalles Red River Valley, er det ikke mye til dal.

Jeg husker fra mitt første besøk der i 1972 at jeg kunne se hvordan kraftlinjene krummet seg nedover og forsvant under horisonten på grunn av jordens krumning. Og da jeg skulle kjøre fra fra Fargo for å besøke slektninger på en gård lenger sør, var instruksen å følge hovedveien til jeg kom til «bakketoppen», og så ta første gårdsvei til høyre. Jeg var noe betenkt, det var jo ikke noen presis veibeskrivelse. Men etter hvert gikk det opp for meg at dette var den eneste bakketoppen på veien på mange mil. «Bakketoppen» var to meter høy, men det var ingen tvil om at dette var stedet. Så når elva stiger 13 meter blir det vann over store områder.

Det nye "Hjemkomst Center" i Fargo til minne om den norske innvandringen. Senteret var nytt da jeg var der i 2005
Det nye "Hjemkomst Center" i Moorhead (tvillingbyen til Fargo) til minne om den norske innvandringen. Senteret var nytt da jeg var der i 2005

En kommentar om “Flom i det norske Amerika

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s