Kan alt behandles?

Trippeldrapet i Tromsø er grusomt. Du har altså en psykotisk drapsmann som leieboer. Fullt forståelig at det kommer krav til vår behandling av slik sinnslidelse. Og at helseministeren beordrer granskning.

For i motsetning til andre slike tragedier har vi vel alle en følelse av at dette kunne og burde vært unngått.

Av ulike grunner får en gruppe psykotiske schizofrene for dårlig oppfølging i psykiatrien og noen av disse begår drap. På 50-tallet var disse pasientene på sykehus, nå skrives disse utilregnelige pasientene ut for raskt,

sier Randi Rosenqvist til VG. For raskt. Skulle vært behandlet mer. Bak disse anklagene og kravene ligger vårt håp og vår tro på at alt kan behandles. At det finnes en god slutt. I min barndom var de voldelig psykotiske sperret inne på Reitgjerdet i Trondheim. Politikerne og tiden  fant ut at det var umenneskelig. Vi slapp dem ut. Flere av dem myrdet etterpå.

Ondskap i slike former – det ødelagte menneskesinnet – er kanskje det verste og det vanskeligste. Når vi vil være humane, betaler noen en høy pris.

Oppdatering: vox populi har fulgt med i timen – og har oversikt over alle de rapporter som er lagt fram, alle de helseministre som har kjøpt seg tid – og vår alles avmakt.

Oppdatering 2: se Dyadebloggen: A combination in hell

5 kommentarer om “Kan alt behandles?

 1. Saken i seg selv er tragisk. MEN se på statistikken over trafikkofre for eksempel. Hvorfor blir ikke dette blåst opp i tabloidene? Nei, den skremmende sinnsyke mannen det er noe VG tjener penger på, og det er noe folk vil høre om. Hvor mange drap i Norge gjennomføres av en sinnsyk per år? Altså vi snakker her om en forsvinnende liten hendelse i forhold til andre ting. Den 4 statsmakt tjener penger på det, samtidig som en politisk agenda presses frem. Gjøres det samme med alle trafikkofrene spør jeg?

  Skal man låse inn alle sinnsyke, eller skal man ha de ut i samfunnet? Hva gir best resultater tror dere?

 2. Låse inne alle som har fått en psykose-diagnose – ja, da måtte vi låse inne noen av våre beste bloggere, også.
  Og vi måtte låse inne alle incestofrene som får psykotiske reaksjoner på det de har vært utsatt for som barn. Slik som denne kvinnen.

 3. det var et tilfelle i arendal i fjor eller forfjor der en psykisk ustabil person hadde 50 anmeldelser mot seg for narko, forstyrrelse(helgespetakkel), trusler og vold på «ett år». Denne personen var for syk til å sette i fengsel, og for plagsom til at psykiatrisk ville ha han. Politiet og helsesektoren ville ikke ha ham, han fikk fortsette å trøble i gatene. Han tok ikke medisinen sin og misbrukte tunge narkotiske stoffer som forverret tilstanden hans, men sette han i fengsel det går ikke, han er for syk.
  Jeg gir vel faen i om han er syk så lenge han ikke tar medisinen som han skulle ta, for å være forholdsvis normal. Eneste løsningen er at han tar medisinen, og tar han den ikke frivillig, ja da må man bruke tvang når personen er truende overfor folk. Det er veldig enkelt og tror så og si alle mener det samme.

 4. Min far og min farfar jobbet på Reitgjerdet. Jeg vokste opp et steinkast fra institusjonen, og bor i dag et steinkast fra den, i egen bolig vel om merke. Tro meg, dette er et ladet tema i min familie.

  Mange praksiser i i psykiatri, spesielt sikkert for pasientgruppen vi nå snakker om, var sikkert meget kritikkverdige og hadde sikkert godt av å bli satt under lupen. Det er imidlertidig en ganske drøyt skritt å rett og slett gi opp tilrettelagt behandling, og i behandling mener jeg også forvaring i dette tilfelle. Å sette en svært syk mann i sinnemestringssirkel sammen med en familiemann med høyt temperament, men ellers fungerende er ikke tilstrekkelig.

  I dag er den en omfattende prosess å tvangsinnlegge en person. Å holde noen under behandling\forvaring over tid mot noens vilje er nesten umulig. Nesten alle innleggelser er under 2-3 måneder.

  Det er selvfølgelig ikke snakk om å tvangsinnlegge alle som har spesifikke diagnoser som psykose o.ol, svært få med psykose er voldelige, men rett og slett å gi kvalifisert helsepersonell mer tillitt slik at de kan holde på de som de anser som en trussel i tilstrekkelig tid. Veldig mange av de som er voldelig har en historie med vold i form av rulleblad etc.

  Det er en middelvei en plass mellom Gjøkeredet og hvordan vi har det nå. Jeg mener i alle fall at dette er debatt som bør komme sterkt nå, da de reglene vi har nå kanskje har kommet av at vi ønsket oss så langt borte fra hvordan det var før som mulig.

  Noen linker av mulig interesse:

  http://www.aftenposten.no/meninger/kommentatorer/olsen/article2835206.ece

  http://no.wikipedia.org/wiki/Reitgjerdet_sykehus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s