Barn og politikk

Kristin Halvorsen sier idag at kontantstøtten hindrer integrering. Det er jo ikke nytt at hun vil ha den fjernet. Det er heller ikke et nytt argument, men fortjener likevel å bli kommentert.

Kontantstøtten gis til foreldre som velger å være sammen sine 1- og 2-åringer. Det er i det siste, fra seriøst hold, kommet innvendinger mot å sende ettåringene i barnehagen. Kontanstøtten kan være med på å bidra til at både barn av norske foreldre og innvandrerforeldre kan få være sammen sine foreldre litt lenger før de starter barnehagelivet og dermed få en tryggere tilknytning. For barnas del må jo dette være et udelt gode (det er vel ikke fra 1-2 år det er viktigst å integrere innvandrerbarna heller?)

Barn av innvandrerforeldre kan jo godt gå i barnehage fra de er 2 eller 3 til de begynner på skolen og bli godt integrert på den tiden! Når det gjelder mors integrering, kan det godt hende at det har en viss negativ virkning å være hjemme ett eller to år ekstra. Men skal det gjøre at en hel generasjon barn ikke får tilbud om å være mer sammen foreldrene sine i den første tiden som er så viktig for trygg tilknytning? Nei, dette minner mer om politisk kjepphesteri enn om omsorg for landets barn!!

4 kommentarer om “Barn og politikk

 1. Artikkelen peker på en svakhet ved dagens politikk. Vi bør ikke gjøre barnehagene utelukkende til oppbevaringsanstalter for karrièrejegere. Men det er et problem for de fleste småbarnsforeldre at man ikke får lønnet barselpermisjon i mer enn 1 år.
  Dersom vi gir mor barselpermisjon i 9 måneder og utvider fars permisjon til 9 måneder, kan vi utsette barnets barnehagestart med omsorg fra sine nærmeste. Barnet vil være 1,5 år når det begynner i barnehage, altså vesentlig eldre enn med det nåværende system.
  Dette vil ha som sideeffekter
  -at det blir lettere for kvinner å oppnå lønn på linje med en mann i samme stilling.
  -at utgiftene til drift i barnehagene går ned.

 2. Ja, det hadde jo vært et stort fremskritt. Også mtp at utviklingspsykologer sier at separasjonstematikken er på topp like etter at barnet fyller ett år og at det dermed kan være en ugunstig tid å begynne fravær fra nærmeste omsorgspermisjon. Men jeg ser jo helt klart at det koster penger….

 3. JA til kontantstøtte!
  Gjerne lenger permisjon fordelt mellom mor og far også, men ikke ta av mors permisjon, gi heller far lenger permisjon i tillegg:)
  Synes forslget fra Eldbjørg Haug var veldig godt!

 4. Så nå, Anniken, er det bare å kjøre på i regjeringen for å få gjennom litt småbarnspolitikk!! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s