Hva ville du gjort i Apeburet?

man_in_cage_276x3551Hva ville du gjort hvis noen buret deg inne og lot folk se på deg for betaling? Jeg vet hva jeg ville gjort. Jeg ville kastet stein på de som kom. Òm natten ville jeg listet meg vekk, samlet sten og hatt et forråd til dagen etterpå.

Det gjorde Santino også. De puttet ham i bur, i Sverige til og med. Så gikk de rundt buret hans og så på ham. Men Santino visste råd. Han gikk rundt om natten og samlet stener, som han så om dagen kastet på sine tilskuere. Ikke bare samlet han sten, han lagde diskos lignende verktøy som han sendte avgårde mot storøyde svenske turister.

Santino er en sjimpanse. Derfor er hans handlinger interessante for dyreforskere, fordi det beviser at han forutså hva som ville skje, forutså hvordan han ville reagere og greide å planlegge det hele.Les mer på BBCs nettside.

Alt vel og bra, men hvorfor er det ikke noen som kommenterer på hva dette sier om hvordan apen kan ha opplevd den behandlingen han fikk? Og hva dette kan si om hvordan primater generelt, våre nærmeste slektninger i dyreriket, kanskje opplever en tilværelse i Zoo?

Toget er gått for Santino. Han opprør, markering eller hva det var  ble for mye for svenskene. De kastrerte ham for å minske hans aggresive impulser. Så nå kan søta bror kose seg i Furuvik Zoo i forvisning om at de er trygge for Santinos steiner.

Da gikk det verre for Leilit Janchoom. Han hadde satt apen sin i gang med å samle kokosnøtter som Leilit solgte på et market i Thailand. Apen ble etter sigende så rasende på sin monotone jobb at han drepte Leilit med et velrettet kast med en kokosnøtt.  Hmmm. Var det overlagt drap, eller bør apen frifinnes grunnet øyeblikkets affekt?

En kommentar om “Hva ville du gjort i Apeburet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s