Bruk hodet og redd de nye hjernecellene dine

Det har vært alminnelig lærdom at det antall hjerneceller vi ble født med, var det de vi skulle klare oss med  hele livet. Noen nye ville vi ikke få. Og slik var det også med andre høyerestående dyr.  Men på begynnelsen av 1990-tallet ble det oppdaget at i alle fall rotter kunne få nye hjerneceller etter at de var blitt voksne

Flere ting kan påvirke dannelsen av nye hjerneceller. For eksempel viser det seg alkohol hemmer dannelsen av nye celler, mens rotter som mosjonerte på løpehjul fikk dobbelt så mange nye celler som de som holdt seg i ro. Til og med å spise blåbær viste seg å være gunstig for dannelsen av nye hjerneceller hos rottene.

Men de nydannede cellene dør  ganske raskt, hvis de ikke blir brukt. Hvis rottene blir tvunget til å lære noe nytt, blir cellene tatt vare på og går inn i nettverket av hjerneceller.  Men læringen må være kompleks, enkle, rutinepregede læringsoppgaver tar ikke vare på de nye cellene. Men dette var rotter. Kan det også dannes nye hjerneceller hoe mennesker?

For å undersøke mulig dannelse av nye nerveceller ble dyrene injisert med et stoff (bromodeoxyuridine, BrdU) som binder seg til DNA i celler som er i ferd med å dele seg, og som blir en markør i de nye cellene, og også i deres døtre igjen. Ved å studere vevsprøver under mikroskop er det så mulig å se celler som inneholder BrdU, og altså er dannet etter at dyret ble injisert med stoffet. Så ved å først å injisere BrdU i dyrene, vente noen dager, og så ta ut hjernen fra dyret, preparere den og skjære den i skiver og studere den under mikroskop, kunne man finne om det ble dannet nye celler.

Det er åpenbart lite aktuelt å gjøre dette med levende mennesker. Men så var det at en svensk forsker, som nettopp var kommet tilbake fra et sabbatsår i USA, snakket med en kreftspeialist, og fikk vite at BrdU ble gitt til noen pasienter med terminal kreft i tunge og strupe. Dette var pasienter som hadde sagt seg villige til å delta i et forsøk for å studere dannelse av nye kreftceller. Og da var veien kort til å spørre disse pasienten om de også var villige til å la sine hjerner bli undersøkt for nydannede celler etter at de var døde. Mellom 1996 og 1998 ble hjernene fra fem pasienter undersøkt, og alle hadde nydannede hjerneceller.

Scientific American har i februar 2009 en oppfølging av dette, og nye dyreforsøk.

Hva med min hjerne?
Har dette noen betydning for menneskers hjerne? Man skal selvfølgelig være forsiktig med å trekke konklusjoner fra rotteforsøk til mennesker. Men det er likevel interessant å spekulere på om det å bruke hodet til å løse intellektuelt utfordrende oppgaver kan bidra til å holde hjernen i bedre form. Ikke minst er dette interessant for de av oss som nå nærmer seg en alder hvor mentalt forfall  kan begynne å bli en realitet. Og det er kanskje ikke så dumt å forsøke å lære seg noe nytt, eller bedrive mentalt krevende aktiviteter også når yrkeslivet tar slutt. Det er sannsynligvis bedre å bruke fritiden til å lære et nytt språk, eller spille bridge, enn å gå på bingo. Og mange kjenner sikkert eldre mennesker som er aktive, oppegående og interessert i å lære noe nytt.

Her kan man selvfølgelig diskutere om de er friske fordi de er aktive, eller om de er aktiv fordi de er friske, men uansett kan det umulig skade å bruke tiden til å lære nye ting, og samtidig også ta vare på kroppen, selv om det ikke gir evig liv.  Og det må jo være bedre å være aktiv og komme seg ut enn å sitte foran TV’n og vente på at bingolokalet skal åpne.

Hva med meditasjon?
For en som praktiserer Acem-meditasjon er det også nærliggende å lure på om disse resultatene  kan knyttes opp til funn som viser at regelmessig meditasjon over tid fører til oppbygging og styrking av hjernebarken. Det er ikke sikkert det er noen sammenheng her, de nydannede hjernecellene ser primært ut til å være i en annen del av hjernen (Hippocampus), men det er lov å spekulere på om den mentale aktiviteten det er å meditere også kan bidra til å ta vare på nydannede hjerneceller.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s