Ja til vilkårlig sensur av internett

Marte Thorsby i Ifpi Norge, krever at Telenor blokkerer sine kunders tilgang til det svenske fildelings-nettstedet Pirate Bay. Telenor har 14 dagers frist, hvis ikke går underholdningsbransjen rettens vei.

[Informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum,] understreker at Telenor ikke er noen tilhenger av ulovlig fildeling, selv om de ikke ønsker å blokkere Pirate Bay.

– Fildeling er et problem også for oss, siden det er snakk om få kunder som bruker masse kapasitet i nettet. Likevel tror jeg ikke at enkeltforbud er løsningen – det kan være mer å tjene på å legge til rette for flere gode, lovlige tjenester, mener Lessum.

Utspillet fra Ifpi Norge er svært problematisk. Lessums svar er korrekt og nøkternt. Det er ikke en ISPs (Internet Service Provider) ansvar å overvåke handlingene til sine brukere. Det er som å saksøke postbudet fordi han kommer med et kjipt brev.

Det er også tekniske grunner for at denne typen sperring er bortkastet energi:

Arne Fismen:

Alle moderne bittorrentklienter støtter DHT, som gjør at selv om du ikke får kontakt med serveren, vil du kunne laste bare ved å ha torrentfilen. Så dersom man bruker en Proxy (noe som ikke er noe vanskelig i det hele tatt), vil man kunne gjøre omtrent akkurat som før.

Dyade nr 2/08 drøfter alternativer for å begrense fildeling. Kanskje noe å kikke nærmere på for Ifpi/Thorsby?

Glem DRM, gjør musikken tilgjengelig uten sperrer og innfør i stedet en fast, lav månedsavgift for ubegrenset bruk av all tilgjengelig musikk i databasen, sier Gerd Leonhard.

Oppdatering: Det spørs om ikke NRKbeta-doktrinen er den mest fornuftige innfallsvinkelen på fildelings-problematikken (takk til Snever for påminnelsen):

The only way to control your content is to be the best provider of it.

9 kommentarer om “Ja til vilkårlig sensur av internett

 1. […] Som de fleste sikkert har fått med seg begynner rettsaken mot gründerene bak The Pirate Bay i dag. Som journalist Anders Rydell poengterer så ufattelig godt er dette en rettsak med total mangel på forbrytere. Samtidig har grautskallen av alle norske grautskaller, Marte Thorsby i IFPI Norge, og hennes undersåtter sendt brev til Telenor og bedt dem blokkere The Pirate Bay. I liket med Cristopher hos Dyade er jeg ingen tilhenger av vilkårlig sensur. […]

 2. Det er forretningsmodellen til de store musikkdistributørene det er noe galt med. Tenk deg han som bare selger sommerdekk, også begynner det å snø. Skal han endre forretningsmodellen sin, eller nekte kundene å kjøpe vinterdekk?

 3. Jeg tror ikke det har med forretningsmodellene å gjøre, selv om dette kanskje var forklaringen når ulovlig fildeling og opplasting tok til. Musikk kan man nå få kjøpt på Internett, billig, enkelt og uten kopisperre. Jeg tror det har med forventningen om «gratis» og «alt man vil» å gjøre, og at vanen er vond å vende. I tillegg en mangelende forståelse for konsekvensene av at man ikke betaler for innhold; at det blir mindre og dårligere tilbud av det, og at en rekke av de mest særegne gir seg først. De som de over 40 liker å lytte til «overlever» som artister og opphavsmenn, fordi deres lyttere betaler for musikken de bruker. Men jeg tror at nettopp følgende, vil tvinge frem at det vil bli betalt for musikk fra nettet snart. Det vil bare gå med noen talenter og noen forretningskonsepter først…

 4. For litt siden ble en ganske stor nettside for musikkdeling som het OiNK stengt. Marilyn Manson var en av medlemmene og hadde følgende kommentar:

  «At the end of the day, what made OiNK a great place was that it was like the world’s greatest record store. Pretty much anything you could ever imagine, it was there, and it was there in the format you wanted.»

  Det finnes ingen nettsteder som har like stort utvalg og like bra kvalitet på musikken som OiNK hadde.

 5. Irina: Her tror jeg dessverre Tono og andre rettighetsorganisasjoner har sovet i timen. Det er riktig som du peker på at problemet er at (unge) folk nå forventer å få musikken sin gratis. Men i stedet for å gå ut i en bred samfunnsdialog der alle involverte parter arbeider for å finne nye forretningsmodeller, kjemper organisasjonene og selskapene mot enkeltnettsteder i tro om at de på den måten skal greie å stoppe fildelingen.

  Og påstanden om at det er den smale musikken/kunsten som går først når fildelingen slippes fri, er det liten dokumentasjon for. Amazon.com tjener nå best på «the long tail» – dvs gamle utgivelser som de har råd til å tilby nettopp fordi de ikke behøver å holde store varelagre.

  Smal kvalitetskunst i Norge er avhengig av statlig støtte for å overleve. Rettighetshavere bør få kompensasjon for fildeling, men da må Tono og andre finne de gode, levedyktige, brede løsningene. Trur eg.

 6. […] Digi.no melder at kunnskapsministeren antyder “NRK-lisens” på internett, som en løsning på ulovlig nedlasting av filmer og musikk. Det er viktig, og riktig, at skapere av kunst og annet som vi forbrukere nyter godt av skal få betalt for sitt arbeide. Men jeg håper ikke kunnskapsministerens initiativ skal bli en sovepute for plate- og filmbransjen, slik at de slipper å ta tak i en utdatert forretningsplan, og fornye seg. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s