Neandertalere drakk ikke melk og døde ut etter sex med mennesker

neandertalerDette er den tabloide overskriften som beskriver noe av det biologiprofessor Nils Chr. Stenseth ved UiO sa på Grosvold fredag 13. feb. Men det dreide seg om at neandertalernes arvemateriale nå er kartlagt, og det passet bra å ta opp dette emnet dagen etter 200-årdagen for Charles Darwins fødsel. Selv om Darwin ikke hadde hørt om gener og ikke forsto arvemekanismene, forsto ha et det var noe som het arvbarhet.

Selv om kartet over neandertalernes arvstoff nå foreligger, er det langt igjen til man har tolket kartet. Men Stenseth nevnte et par ting man har funnet. Blant annet har man funnet at neandertalerne hadde et gen som er viktig for å kunne ha et språk. Og det er klart at neandertaleren og mennesket har en felles stamfar, men de skilte lag for omtrent 800 000 år siden. Det har vært spekulert på om neandertalere og mennesker kan ha parret seg med hverandre, og det som har stått i mediene i det siste er at det gjorde de ikke. Stenseth var ikke helt enig i det, men han mente at hvis de gjorde det, ville avkommet være sterilt. Og rent spekulativt kunne dette ha betydning for at de døde ut. Neandertalerne var så få at det å fostre opp ufruktbare individer ville være en stor belastning, mens det samme ville være en mye mindre belastning for mennesket, siden de var mange.

Det er også funnet at neandertaleren manglet et gen som er viktig for å kunne fordøye melk. Så hadde de levd i dag ville de kanskje fortsatt å handle på Kiwi, selv om det ikke lenger blir melk fra Tine å få der.

2 kommentarer om “Neandertalere drakk ikke melk og døde ut etter sex med mennesker

  1. Asiater, europeere, indianere og aborginere har neandertalgener. Svarte afrikanere har ikke neandertalgenerog er derfor renere mennesker en oss andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s