Norge svikter palestinerne

NRKs, utenriksministerens og mange norske forståsegpåeres engasjement for palestinerne, kan ha skadet dem mye. Eks-president Bill Clinton fortalte forleden om det han angret mest på: Han skulle ha presset Arafat hardere for å å få ham til å godta det amerikanske fredsforslag – som Israel hadde akseptert. Men Arafat, som var upålitelig, korrupt og en dårlig strateg for sitt folk (Arafat støttet Saddam Hussein i den første Gulf-krigen), sa nei.

Hadde Arafat hatt et minimum av politisk vett, ville det palestinske folk nå hatt sin stat. De ville ikke hatt det bra.  Israel er en selvrettferdig og fæl nabo. Men det ville vært langt fra det mareritt det palestinske folk nå lever under.  Arafat hadde tidvis en helteglorie i norsk UD og NRK. Den støtten han fikk fra Norge, herunder dårlig kontrollerte bevilgninger, kan ha bidratt til hans dumhet og korrupsjonskultur. 

Hamas’ raketter mot Israel skader israelske innbyggere. Rakettene er en større forbrytelse mot det palestinske folk. Rakettene dreper indirekte langt flere palestinere enn israelere. Israels reaksjon var for hard. Det skal være tre døde etter rakettene, 1300 drept av Israels krig. Det er ikke en tann for en tann, men 433 tenner for hver tann.

Men Israels reaksjon er predikerbar. Slik reagerer Israel. Det vet Hamas. Det burde Jonas Gahr Støre vite som har vært alt for svak i å kreve absolutt stopp til rakettene. Hamas  krisemaksimerer bevisst.

For meg minner Hamas oppførsel om Der Untergang. For Hitler spilte det ingen rolle at hans eget folk led voldsomt gjennom forlengelse av krigen. Hamas driver en ideologisk/religiøs krig der det palestinske folks lidelser et  middel til den konflikt med Israel man søker. Den norske utenriksminister Jonas Gahr Støre bevirket at Norge som det første land i verden anerkjente Hamas. En folkererttslig unødvendig handling, og igjen en adferd som kan ha bidratt til at Hamas går frem så hensynsløst som de gjør mot sitt eget folk. Hamas burde aldri vært  anerkjent som rettmessig representant for palestinerne før  man etter folkeretten måtte. Og det både var – og er – et stykke dit.

Enkelte sier at Hamas gjør gode ting – driver sykehus osv. Hva slags historieløst argument er det: Også Stalin, Hitler, Saddam Hussein, Pol Pot  og Apartheid-regimet i Sør-Afrika drev sykehus. At Hamas erter Israel til å gå løs på det palestinske folk, unnskyldes ikke ved sykesenger. Norsk naivitet gjør skade – denne gang for palestinerne. Et ensidig engasjement for Hamas hindrer den fred det palestinske folk trenger.  God utenrikspolitikk fordrer en realistisk distanse Norge for tiden mangler.  Norske politikere tar stilling, engasjerer seg sterkt følelsesmessig, blir emosjonelt nærsynte – og skader.  De passer godt inn NRKs stil. Men det burde være forskjell på amatørjournalistikk og profesjonelle politikere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s