Harold Pinter

jan06-pinter1

Drama er konflikt, en dramatiker undersøker verden gjennom motsetninger. Harold Pinter som døde julaften, 78 år gammel, kanskje den mest inflytelsesrike og utfordrende dramatiker i sin generasjon, bar med seg erfaringer som må ha formet hans måte å se og oppleve på. Besteforeldrene var jøder som flyktet fra forfølgelser i Polen og i Odessa. Under 2. verdenskrig ble ni år gamle Harold evakuert fra London til Cornwall, der han erfarte hvilken brutalitet isolerte skolegutter kan boltre seg i. Han kom tilbake til London og den intense bombingen – og må ha blitt formet avgjørende av krigstidens dramatikk, som tar livet til ytterpunktene: den nesten håndfaste angsten, den seksuelle desperasjonen som formes av at det kan være slutt i morgen. Alt dette sivet in i hans arbeid som skuespiller, regissør og dramatiker. Tidlig i karrieren skapte han adjektivet pinteresque: en kryptisk, gåtefull og truende situasjon.

Etter at han fikk Nobelprisen i litteratur i 2005, holdt han sin tale fra en rullstol med et pledd over knærne: et overraskende og følelsesladet angrep på USA, sterkt også fordi stemmen var hes av sykdom. Harold Pinter hevdet at

the United States supported and in many cases engendered every rightwing military dictatorship in the world after the end of the second world war

og ga eksempel på eksempel. Det sterkeste var kanskje hans ironiske angrep på pressens nærsynte dans rundt sine opplagstall og nettklikk:

It never happened. Nothing ever happened. Even while it was happening, it wasn’t happening. It didn’t matter. It was of no interest.

Harold Pinter var skapt i teatret og av teatret – samtidig som han utviklet sin egen visjon av hva et menneske gjør og skal i universet. Vi er helt avhengige av at naturen former flere som ham.

6 kommentarer om “Harold Pinter

 1. Jeg synes ikke det var noe som helst overraskende i Pinters Nobel-tale. Den var akkurat så sær, for ikke si ekstremistisk, som man kunne fryktet. Man kunne kanskje håpet at en døende mann med tankekraften i behold ville se mer forsonende på verden, som døende noen ganger gjør. Denne gangen ei.

  Når man skriver nekrologer har man valget mellom å skjønnmale eller ikke.

  For de som er opptatt av sannheten om den politiske Pinter, må det sies at han i tillegg til å engasjere seg i endel moralskt vanntette saker som apartheid, PEN og mot spredning av a-våpen, så var han en Cuba-venn og en venn av ex-Jugoslavias S. Milosevic og han støttet kampanjen for å få SM frigitt.

  Som dramatiker var han (til dels) storvokst. Som politisk aktivist var han kortvokst.

 2. Ja, det er mye enklere når kunstnerne står pent i de båsene vi setter opp og ifører seg de meningene vi syns de bør ha. «Moralsk vanntette saker.» Da er de liksom litt greiere å ha med å gjøre.

 3. Var han en venn av Milosevic? Jeg har ikke satt meg så voldsomt inn i dette, men av det lille jeg har lest så var Pinters mening at Milosevic, om han skulle dømmes, burde få en rettferdig rettergang, og det mente Pinter han ikke kunne få i Haag?

  Ja, jeg spør i stedet for å Google:-O

 4. Jeg elsker PuKere – politisk ukorrekte buggers. Synes ikke Pinter fortjener tittelen.

  Kompis var han vel ikke med autokraten…

  Jeg mener, hvis S/M ikke fikk rettferdig behandling i Haag, da kan umulig Hitler’s henchmen ha fått det i Nûrenberg. For ikke snakke om Eichmann i Israel.

  Eller hur?

 5. Det kan man selvfølgelig spørre om ja, jeg skal ikke late som om jeg har svaret. Mitt poeng var bare at det er en forskjell på å mene at rettssaken mot Milosevic var en farse (hvis det var det Pinter mente da) og å være en venn av Milosevic.

  Men egentlig er det vel ikke så fryktelig interessant hva han mente? Spiller liten rolle i den store sammenhengen? Som du sier, han var en storvokst dramatiker, og det er der han har satt spor etter seg. Hva han gjorde som politisk aktivist er uansett snart glemt?

  Kom forresten over hans dikt American Football her forleden.

  http://bollopoppoll.wordpress.com/2008/12/27/hvil-i-fred-5/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s