Muskler av stål

Hvis man skal tro VG er begrepet «muskler av stål» mer enn en talemåte. I en artikkel om kroppsmasseindeks og hvorfor denne er et dårlig mål for fedme sier de at: «En liter kroppsmuskler veier 4,8 ganger mer enn en liter kroppsfett.»

Nå vet ikke jeg den nøyaktige tettheten av humant fettvev, men jeg tar neppe mye feil hvis jeg tipper at den er rundt 900 kg/m3. Det vil si at tettheten av muskelvev ifølge VG skulle være på ca 4300 kg/m3, eller nesten det samme som for metallet titan (4500 kg/m3). Da har du kraftige muskler, titan er like sterkt som stål, men mye lettere. Har du mye muskler må du jammen være forsiktig med å legge ut på en svømmetur, du kommer til å gå rett til bunns. Tettheten av vann er som kjent 1000 kg/m3, og ifølge gamle Arkimedes er oppdriften lik vekten av det vannet kroppen fortrenger. Så hvis du i det hele tatt har muskler, vil ikke oppdriften være nok til å holde deg flytende, hvis du skulle våge deg ut i vannet. Det ville ikke en gang hjelpe om mesteparten av kroppen din besto av fett.

Skulket VG-journalisten fysikktimene?

15 kommentarer om “Muskler av stål

 1. The density of mammalian skeletal muscle tissue is about 1.06 kg/liter[10]. This can be contrasted with the density of adipose tissue (fat), which is 0.9196 kg/liter[11]. This makes muscle tissue approximately 15% denser than fat tissue.

  Kilde:Wikipedia

 2. Prosentregning er kanskje like vanskelig for enkelte journalister som fysikk. Ëllers kan jeg jo bare konstatere at min gjetning på at tettheten av humant fettvev var ca 900 kg/m3 (eller 0,9 kg/liter) var rimelig nært det riktige.

 3. Og siden BMI ikke tar hensyn til muskler innfører de regelen om magemål? Og den tar jo hensyn til muskler/fett forholdet og om du 1,5m høy eller 2,13m.
  Det vil si at Valujev med sine 2,13m ikke kan ha et større magemål enn 0,81m store Verner Troyer bedre kjens som Mini Me. Nå får de prøve å komme opp med noe troverdige ting. Magemål alene fungerer iallefall ikke som en pekepinne på overvekt.

 4. Det er helt utrolig at noen lar seg styre av BMI og idealer. Man må selv kjenne det som passer best uten å la seg styre av forventninger. Om man er overvektig å er fornøyd med det, ja så er man det. Selv har jeg gått ned over 20 kilo på 4 måneder uten noen større vanskeligheter Det sitter i hodet å gå ned i vekt. Men jeg tror at kroppen er blitt vår tids avgudsdyrkelse. Jeg er selv opptatt av at det ikke skal få meg til å digge kroppen, fremfor han som er vår frelser og hjelper.

 5. «Kvinner bør ikke måle mer enn 80 cm rundt midjen»………
  Nesten like tåpelig som BMI
  Ei lita snelle på 150 med midjemål 80 kan jo ikke sammenlignes med ei modellhøy jente med samme mål heller da.
  Helheten sier mye og speilet er en utmerket pekepinn så lenge man ikke er anorektiker.

 6. Tja, har jo hørt om at folk med mye muskler å lav fetprosent sliter mer med å holde seg flytende en sin motpart. Angivelig så var mye muskler å lav fettprosent ikke en stor fordel på rekrutten hos marinejegerne. Fins mange vandre historier om akkurat det der temaet.

  Men kroppen består jo hovedsakelig av vann uansett. Å selv 4300 kg/m3 vil jo flyte, feks i et bad av smelted bly 😛

 7. Høgda har ikkje so masse å seie for bredden din, vist du tenker på dverger so er dei mye breidare i forhald til høgden enn en rundt 170… Midjemål fungerer delvis fordet du får ikkje musklar som står ut… men WHR (Waist hip ratio) fungerer bedre for der tar dei hensyn til kor det eventuelle fettet legg seg, sia fettet runt magen er det farligaste og timeglas figur er sunnast. For å finne dette målet delar du midjemålet ditt på hoftemølet. Feks 75 i midje og 85 i hoftemål gir 75/85=0,88 for menn skal resultatet vere mindre enn 1,0 og med kvinner mindre enn 0,85. So i eksempelet over ville personen ha økt helse risiko dersom det var en kvinne, men ikkje dersom det var en mann…

 8. Tror vel heller ikke at de sukkerbitene han har spist gjør han spesiellt veltrent…. tror ihvertfall ikke det er særlig sunt.

 9. Stiller en del spørsmålstegn ved denne reporasjen. Hvem er det som har tatt initiativ til denne? Er det VG, er det Bjørgulf Hansen eller er det lege Katarina Lien ved 4M-klinikken?

  Uansett er det noen av disse som er indignert på vegne av de superveltrente som blir regnet som overvektig og usunne fordi muskler veier er enn fett.

  Vel, jeg trener en del selv, og vet hvor mye arbeid som skal legges ned for å bli i meget god form, og jeg blir indignert når jeg ser dopere blir framstilt som offer, med støtte av VG og en klinikk.

  Skjønner godt at de ikke ville foreta den lille operasjonen, mannen lider sikkert av alvorlig hjertesvikt.

  Er det 4M-klinikken som har skaffet Nr. 5 i Mr Universe preparatene? Er det Katarina Lien som har fulgt han opp, så han kan minimalisere bivirkningene? Alle vet at skal du hevde deg i kroppsbygging, må du dope deg, og når du ser på fyren – du blir ikke sånn uten å sukre maten.

  Kjære VG, dra fram noen sunne eksempler hvis dere skal lage en helsereportasje, ikke et dopvrak som skremmer normale folk på høylys dag. Hadde jeg truffet han på kvelden alene, hadde jeg sprunget det jeg hadde klart, og jeg skulle nok kommet meg unna, bolehjertet hans hadde kollapset etter 100 meter.

 10. Målingen er gjort på en slik maskin som dette:
  http://www.bodyanalyse.no/
  Ett moderne alternativ til BMI som stammer fra 1860 og finnes på universitetssykehusene i Norge og på mange store treningsentre!
  Maskinen heter InBody 720 og er den eneste maskinen som IKKE estimerer fett og muskelmasse basert på empiriske data !
  Og den eneste maskinen som tar hensyn til personens muskulatur når den beregner idealvekt!

 11. jaja. Vet ikke helt hvor sundt det er for kroppen å bole seg opp mange kilo. Vist srg igjen og igjen det at disse menneskene forlater denne verden noe tidligere enn andre. Så jeg skjønner forsikringene også. Uansett om det blir dumt med bmi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s