Alkoholkrigen

4808sr51Alkoholens gleder er mange. Russisk kultur er til de grader formet av alkohol. Nesten 30% av dødsfall blant menn og 17% blant kvinner er direkte eller indirekte resultat av alkoholbruk. Over 400 000 russere dør hvert år av alkohol-relaterte årsaker – fra hjertesykdommer til ulykker, mord og selvmord. Gjennomsnittsrusseren bælmer i seg 15,2 liter ren sprit hvert år. Over dobbelt så mye som nordmennene.

Problemet er ikke bare hvor mye, men også hva. Parfyme og frostvæske inngår i alkoholkonsumet, men den følge at titusener av russere dør hvert år av alkoholforgiftning, skriver the Economist. Og det til tross for at en flaske billig vodka koster det samme som to liter melk og er en av de få produkter som ser ut til å være fritatt for inflasjon. Mellom 1990 og 2005 økte matvareprisene fire ganger raskere enn alkoholprisene.

Tanken ligger jo nær – at russiske makthavere har gitt og gir befolkningen alkohol som bedøvelse. De gjør forunderlig lite for å stanse ødeleggelsen. Konsekvensen er at folketallet i Russland synker drastisk – som om nasjonen skulle vært i krig. Det bor 142 millioner i landet. Det blir 700 000 færre hvert år. Hva er dette? Man antar at Stalin drepte mellom 40 og 60 millioner av sitt eget folk. Den virksomheten ser ut til å fortsette godt uten ham.

7 kommentarer om “Alkoholkrigen

 1. Under mitt første besøk i Russland var vi 10-15 nordmenn, amerikanere og russere som var ute og spiste middag. Da kom det 3-4 literskarafler med vodka på bordet.
  En norsk diplomat som var avholdsmann fortalte at det hendte at han var nødt til å si at han var tørrlagt alkoholiker for å slippe å drikke.
  Og under et møte med russere og amerikanere på et norsk turisthotell kom russerne med vodkaflasker og begynte å skjenke rundt etter middagen. Det var godt ment, de ville bare være hyggelige, og det syntes også enkelte av nordmennene. Gjett om hovmesteren ble sur.

  Jeg synes forresten å huske at Gorbatsjov gjorde en del for å redusere alkoholforbruket, og at gjennomsnittlig levealder for menn da økte med flere år. Men da Jeltsin overtok var alt snart ved det gamle igjen. Og det spørs om ikke alkoholkulturen er så rotfestet at makthavere som prøver å redusere tilgangen på alkohol blir ganske upopulære.

 2. Tatt fra Wikipedia.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia#Population_Growth_Rate

  Lower birth rates and higher death rates reduced Russia’s population at a 0.5% annual rate, or about 750,000 to 800,000 people per year during the late 1990s and most of the 2000s. The UN warned that Russia’s 2005 population of about 143 million could fall by a third by 2050.[9] However, the number of Russians living in poverty has halved since the economic crisis following the disintegration of the Soviet Union, and the improving economy has had a positive impact on the country’s low birth-rate, as it rose from its lowest point at 8.27 births per 1000 people in 1999 to its current rate of 11.3 per 1000. 2007 marked the highest birth rate growth the country has seen in 25 years, according to the Minister for Health and Social Development, Tatyana Golikova.[4] For comparison, the US and UK birth rates in 2007 were 14.16 and 10.67 per 1000 respectively.

  Så Russland ser ikke ut til å ha så ekstrem avbefolkning lenger. Trenden ser faktisk ut til å ha snudd. Alkohol eller ikke alkohol.

 3. «Men da Jeltsin overtok var alt snart ved det gamle igjen.»

  Du vet mannen hadde alkoholproblemer når alle statsoverhodene nevner hans «menneskelighet» i kondolansene.

 4. At fødselsraten er høyere i år betyr ikke at nedgangen i befolkningstallet har stoppet opp, og sier heller ikke så mye om alkoholens negative effekt. Fra den refererte artikkelen i the Economist: «The main reason for the recent rise is that there was an uptick in the birth rate in the 1980s and the people born during that period are now having children themselves. But the next generation to reach child-bearing age is much smaller.». Gorbatsjov kom forresten til makten midt på 1980-tallet.

 5. En annen grunn til at det drikkes så mye alkohol i Russland må vel også være at dette er en måte å fjerne seg fra en vanskelig og meningsløs hverdag. I tillegg til at makthaverne bruker det som bedøvelse, gjør også den enkelte dette. Jeg har lest at på slutten av 70-tallet var 40 prosent av russerne alkoholikere!… Og under 2. verdenskrig, i Stalingrad var eneste næring soldatene fikk, da det sto på som verst, et glass vodka…

 6. Demografien er vel egentlig en avsporing. Hovedpoenget er: Hvordan beskriver man makthavere som mister 400 000 av sitt folk hvert år til alkoholen – uten å gjøre noe med det? Kanskje er det en lang russisk tradisjon at det enkelte menneskeliv spiller liten rolle. Noe som ble skremmende tydelig i krigføringen 1941-1945.

 7. Russerne har vel egentlig drukket hardt og uten bremser siden spriten ble tilgjengelig på 15-1600 tallet. I Vesten har perioder med uhemmet og grenseløs drikking blitt avbrutt av mer edruelige faser, men slike avholds – og måteholdsbevegelser har man ikke sett i Russland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s