Meditasjon blir mainstream

der Spiegel slår stort opp hvor skadelig stress kan være i sitt seneste nummer – og hvordan meditasjon og enkelte andre avspenningsteknikker kan være motvekten. Forskning gir ny forståelse av hvordan meditasjon kan være gunstig, og hva slags mekanismer som er i sving. Å meditere kan føre til tykkere hjernebark i viktige områder av hjernen, og dette skal være betydningsfullt.

Mest oppsiktsvekkende er at å praktisere meditasjon kan føre til nydannelse av nerveceller i et sentralt område av hjernen som hippocampus. For ikke lenge siden trodde man at nerver i sentralnervesystemet ikke kunne nydannes hos voksne mennesker.

En av pionerene innen stressforskning, amerikaneren Bruce McEwen, blir spurt om hvordan han håndterer stress for egen del. «Jeg mediterer og driver yoga», sier han. -Er ikke det litt upassende aktviteter for en rasjonell person som deg, spør der Spiegel. «Nei», svarer den fremstående vitenskapsmannen, «jeg vet gjennom forskning at meditasjon fører til målbare fysiologiske virkninger». Artig lesning for dem av oss som er interessert i Acem-meditasjon og gjerne vil hjelpe venner og bekjente med objektive grunner til å lære å meditere.

En kommentar om “Meditasjon blir mainstream

  1. Jeg har meditert i flere år, men sliter litt med motivasjonen for tiden. Da er jo et slikt innlegg som dette akkurat det jeg trenger.

    Her refereres det jo til at jeg hvis jeg holder motivasjonen oppe kan få «tykkere hjernebark», Det var hjernen sin det. Jeg tar halvtimen nå før nyhetene.

    Nå står det ikke noe om hva jeg kan bruke økningen i hjernebark til, men jeg antar det er en positiv effekt. Ellers ville man vel ikke laget et innlegg på Dyadebloggen om det. Eller? 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s