Hodet, ikke magen

thinking_healthbolt1På Dyadebloggen kan du med jevne mellomrom lese om våre psykologiske forsvarsmekanismer. Hva vi gjør for å unngå å få vondt i sjela. Her er det bare å kjenne seg igjen. Tidligere: benektning, reaksjonsdannelse, rasjonalisering, forskyvning, idealisering, splitting, isolering , utagering og annullering.

Denne gang:

Intellektualisering

Det er ganske følelsesladet, men han snakker generelt. Hodet ordner alt, magen slipper ikke til. Ved å hente fram det generelle i følelsesladete situasjoner, får han følelsen av å mestre. Han er fornuftig.
Når fornuften brukes til å forskanse seg i teoretiske eller generelle perspektiver fremfor følelsesmessige opplevelser, kaller vi det intellektualisering. Denne måten på holde følelsene unna på, har en pris. Man blir endimensjonal. Slike personer kan virke greie og rasjonelle, men kanskje ikke så dype, kanskje litt kjedelige.

Mona mistet sin mann plutselig. Vennene ville gjerne stille opp. Hun var takknemlig, men holdt distanse. ”Enker må la livet gå videre”. På jobben kan evnen til å intellektualisere være nyttig. Men for å komme gjennom sorgen, er den en hemsko. Så lenge hun holdt lidelsen for seg selv, skapte hun distanse både til egne følelser og til venner.

I veiledningsgruppe knyttet til Acem-meditasjon var hun først generell og teoretiserende. Det skjedde lite bearbeidelse. Etter en langmeditasjon preget sorg og ensomhet henne så sterkt at hun snakket om det i gruppen. Dette ble et viktig skritt mot å kunne dele sorgen mer med venner. Slik avtok etter hvert distansen og noe av ensomheten.

Intellektualisering er å gi fornuften for stor plass i forhold til følelsene. Utfordringen er å finne balanse mellom fornuft og følelser i det daglige; la fornuften spille på lag med, eller i samspill med følelser. I mer intense følelsesladete situasjoner er Monas sorgprosess et bilde på samspillet. Fornuften gir pauser og mestring. For videre bearbeidelse må følelser slippes til og erkjennes. Jo mer vi over tid tåler å kjenne på mangfoldet i følelsene, desto mindre bruk har vi for distansen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s