JSF – Det er der du har venna dine

Ikke uventet valgte regjeringen amerikanske JSF til Norges fremtidige jagerfly fremfor svenske JAS Gripen.

Vi har tidligere blogget om hvordan norske medier har en tendens til å underrapportere provoserende russiske militærmanøvre.

I en situasjon hvor Russland er på full fart tilbake til pre-glastnost-imperialisme, kan det være greit å koseprate med den største gutten i klassen med markert hakelinje, og la nabogutten med de tynne armere og den rare dialekten pusle med byggesettet sitt i fred.

Så lenge debatten om flykjøpet – norges største enkeltinvestering noen sinne – har rast, har det vært vanskelig å danne seg et bilde av hva som faktisk kreves av vårt nye jagerfly, og i hvilken grad Gripen, JSF og Eurofighter møter disse kravene.

Med andre ord, valget av JSF er politikk og ikke militærteknisk realitet.

Direktør Jon Bingen i Norsk institutt for strategiske studier sier til Aftenposten at han tviler på om JSF i det hele tatt kommer til å bli produsert:

– Jeg er mer interessert i om man nå velger å kjøpe en vare som noen gang blir produsert. Det har gått en debatt i amerikansk forsvar og statsforvaltning i mer enn fem år, som påpeker at flyet er for dyrt, og teknologien for usikker. Derfor kommer kongressen trolig ikke til å gi bevillinger til flyet, og da får Norge et helt annet fly, sier Bingen.

– Vi har allerede betalt mange hundre millioner for dette flyet. Og det kommer til å svært dyrt. Regningene vil komme som en syndeflod, og det betyr at vi kommer til å måtte legge ned resten av forsvaret. Vi har jo allerede lagt ned hæren, sier Bingen.

Mens stortingsgruppene til Ap og Sv stiller seg bak kjøpet, ønsker Kristin Halvorsen tenkepause på vegne av SV:

– Tro  meg, dette er en viktig sak for SV, der det har vært umulig å involvere mange personer. Derfor har vi et ønske om å ta en tenkepause før vi konkluderer. Men Gripen er ikke mulig å velge. SV kan ikke velge det dyreste flyet. Dette hadde vært vanskeligere hvis det hadde vært likere mellom flyene, og det hele var et politisk valg dar man ønsket en viss samarbeidspartner.

«Det dyreste flyet» er i dette tilfellet Jas Gripen i følge rapporten Regjeringen har lagt til grunn for avgjørelsen. Hvis Gripen er umulig å velge for SV, hvorfor trenger de da tenkepause? Kanskje burde SV tatt dissens på hele flykjøpet – de burde ikke kunne forsvare at beløp i størrelsesorden 145 milliarder brukes på drapsteknologi. Men SVs partiprogram forsvant den dagen de kom i regjering. Jeg tror vi kan være glade for det.

Mer om JSF – vårt dyreste leketøy – på Wikipedia.

10 kommentarer om “JSF – Det er der du har venna dine

 1. Det er i alle fall ein god grunn til å vere nøgd med at det blir JSF – flyet finst ikkje enno. Det gjev oss ein tenkepause før vi bruker 145 mrd. på noko som er teknologisk utdatert. I løpet av nokre heilt få år vil teknologien vere der at ingen vil finne på å putte eit menneske ombord i eit jagerfly. Pilotlause fly/flygande bomber kan reagere raskare, svinge krappare, aksellerere fortare. Det er ingen grunn til å tru at eit menneskstyrt fly vil overleve i kamp mot framtidas robotar.

 2. Pål Julius og Christopher:

  dårlige poeng.

  Tror dere droner kan sammenlignes med bemannede fly i air-to-air combat, eller all annen form for krigføring? Neppe.

  Til opplysning, så utdannes det fortsatt jagerflyver, det produseres fortsatt fly, og det eksisterer fortsatt trusselbilder.

  Et lite apropos til bloggen: Når JSF viser seg å være det beste alternativet – skal vi da kjøpe svensk for å være kompiser eller? Forsvar handler ikke om økonomi, det handler om sikkerhet, og da er det dumt gå på kompromisser.

 3. Andemann: I fremtiden vil alle kriger bli kjempet av menn med 3D-briller trygt sittende i bunkerser. De eneste som dør er kvinnene og barna som sitter i husene som bombene faller på.

 4. «la nabogutten med de tynne armere og den rare dialekten pusle med byggesettet sitt i fred»

  -Lillebror med 2 språk & flest dialekter/capita i værlden tror ni «kommer ikapp» resten av Europa genom att som vanligt bøja røva åt USA..

  Grattis, Ni har gjort det igen!!

 5. Ja det skall bli spännande att se HUR MYCKET JSF blir jämfört med JAS. Det är totalt orimligt att ett på alla sätt mycket dyrare flygplan (JSF) skall kunna vara billigare!

  Undrar om Obama har tänkt att skicka skattepengar till Norge! Nä den här saken kommer att kosta Norge dyrt. Ni får väl hoppas att JSF inte byggs överhuvudtaget.

 6. Det blir litt for dumt når nordmenn og svensker begynner å kaste dritt til hverandre. Typisk når noe skjer mellom Norge og Sverige, enten det er sport eller politikk. Ufattelig barnslig.

  Greit nok at dere svensker synes at dette var dumt, men husk at Norge er medlem av NATO, og gjennom vårt medlemsskap der har vi betalt penger for utviklingen av dette flyet. Hvorfor skulle vi ikke velge et fly som vi allerede «betaler» for?

  Jeg har ikke noe i mot svensker eller Sverige i det hele tatt, og denne drittkastingen hører ikke hjemme her.

  Selvsagt er det usikkerhetsmomenter inne i bilde, men det hadde det også vært dersom vi hadde valgt JAS.

  Skjerpings folkens, oppfør dere litt mer voksent……

 7. Det er noen bloggere her som trenger litt extra info. Eneste grunnen til at droner ikke blir brukt til utøvende krigføring i dag er genevkonvensjonen. Det er ikke lov å ha ubemannede fly til å utføre krigshandlinger. Kun lov med rekognosering.
  En drone i kamp ville være OVERLEGEN, da de menneskelige faktorene på G-Krefter forsvinner. Man kan dra flere titals G uten problemer på en drone. Mennesket har maksbelastning på rundt 12 G. De fleste piloter sovner ved 6-8 G over noen sekunder. Noe som gjør mennesket til en elendig ting å ha med seg i et kampfly.

  Det jeg finner litt rart er at jeg trodde JSF var en fighter/bomber… ikke et rent kampfly slik som jeg gripen er. Hva søren skal det norske FORVARET med et bombefly?

 8. Hvorfor
  skal vi ha så superanvanserte fly? Er det noen med vettet i behold som tror at vi f.eks. skal kunne hamle opp med russiske fly og andre våpensystemer? Latterlig tankegang!
  Vi må nøkternt se på hvilke behov vi har. (Da vil vi dessuten finne ut at vi ikke trenger kampfly i det hete tatt.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s