Mye lyd fra tynne rør

Hørt om karbon nanorør? Det er store rørformede karbonmolekyler med en diameter på noen få nanometer, men kan være et par millimeter lange. (En nanometer er en milliondels millimeter, et typisk menneskehår har en diameter på 50 000 nanometer). De er noe av de sterkeste materialene som er kjent, tåler et strekk som er mange ganger det en ståltråd tåler. De har interessante elektrisk egenskaper, og leder strøm godt. Derfor er det mulig å bruke dem til å lage fleksible og strekkbare ledere ved å blande dem i polymerer, noe som kan være nyttig hvis man for eksempel skal forsøke å lage klær (kanskje militære uniformer) som inneholder elektronikk. Nanorør leder også varme godt på langs av rørene, men dårlig på tvers.

Nå ha kinesiske forskere også funnet ut at et tynt flak av nanorør lager lyd hvis de sender strøm gjennom det. Lyden lages ved at strømmen varmer opp nanorørene, som så varmer opp lufta, som så utvider seg og generer en lydpuls. Det er for så vidt ikke noe nytt at oppvarming av luft lager lyd, alle har hørt hvordan det lages lyd når et lyn varmer opp luft og lager torden. Og i over hundre år har det vært kjent at tynne metallfolier kunne lage lyd når det ble sendt strøm gjennom dem. Men denne termoakustiske effekten har vært altfor svak til å ha noen praktisk betydning.

Foliene av nanorør er svært tynne (noen hundre nanometer), de leder strøm passe godt, og leder varme godt på langs av folien men dårlig på tvers. Derfor blir den termoakustiske effekten mye sterkere enn med en metallfolie. Den blir så sterk at det er mulig å lage høyttalere av dem i form av flate ark med kontakter på to motstående sidekanter, uten magneter og spoler slik som vanlige høyttalere. Og disse arkene kan også lages fleksible og tåler å strekkes og bøyes. Dessuten er de så tynne at de er gjennomsiktige, slik at de for eksempel kan limes på en dataskjerm slik at den også blir en høyttaler. Dette blir publisert i tidsskriftet Nano Letters i desember, og du kan allerede lese det her

Det blir kanskje litt tid før du kan kjøpe en lap-top med kombinert skjerm og høyttaler, men det er altså kinesere som har funnet ut dette, og der lager de også elektronikk. Så kanskje det kommer før du aner.

4 kommentarer om “Mye lyd fra tynne rør

  1. Det burde kunne gå bra. Lydtrykket ser ut til å være proporsjonalt med kvadratroten av frekvensen (med konstant tilført effekt), selv om det bare er målt til litt over 10 kHz. Så det burde gå ekstra bra med ultralyd. Men hva skal du bruke den til? Kanskje den kan holde myggen unna?

  2. Det så ut som de nanorørene ikke fungerte så bra på de lavere frekvensene. Det er jo synd hvis man vil bruke det til å lage musikk.

    Ultralyd kan brukes til mye fint. Hvis man i tillegg til nanorørene har en lcd-skjerm på genseren kan man konstant vise et bilde av leveren eller nyrene. Hadde vært fint å sprade rundt med et «live» bilde av nyra si på genseren synes jeg, evnt hjertet.

    Når det gjelder damene så kunne man hatt konstant overvåkning av beibi’n inni magen under svangerskapet. Blinde kunne brukt det til å navigere med, sånn som flaggermus, uten at det forstyrrer folk rundt. Det kan også brukes til å oppdage sprekker i selve genseren, hvis man er veldig flink, og hvis man uroer seg for hull i klærne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s