Har du eierskap til dine data?

Er dine data virkelig dine?
Er dine data virkelig dine?

Er du sikker på at du har eierskap til dine egne data? Når du skriver en liten artikkel, lagrer noe tanker, skriver ned en oppskrift, gjør noen notater, på hvilket format lagrer du dem, da?

Mange bruker Microsoft Word og trykker på «lagre» knappen. Det store ukjente problemet med dette er at du da låser dine data fast inne i et lukket format. Du må bruke Microsoft Word for å lese dine data igjen. Har du da egentlig fult eierskap til dem? Vil du virkelig overlate kontrollen på dine data til dette amerikanske selskapet?

NASA må ty til museumsgjenstander for å hente ut sine elektroniske data, men heldigvis har de kontroll på formatet de lagret dataene på. Heldigivs gjelder det blogg innlegg også.

OpenDocument formatet er et åpent dokument format, det betyr at du alltid vil ha mulighet til å lese dine data lagret på denne måten, nå, eller i fremtiden, uten å være avhengig av ett bestemt selskap. OpenOffice.org tilbyr en fri og gratis officepakke som bruker dette formatet som standard. Google Docs gjør det samme.

Microsoft kommer med et nytt «Office Web» tilbud, la deg ikke lure, men sjekk først om dataene du produserer, virkelig er under din kontroll. Det bør du kanskje gjøre med en gang?

5 kommentarer om “Har du eierskap til dine data?

 1. Google er også et amerikansk selskap. Dokumenter i Google docs har man definitivt ikke kontroll over. Det finnes folk som har mistet tilgang til sine dokumenter fordi deres Google-konto (gmail) av en eller annen grunn er blitt disablet.

  Skal du ha kontroll over dine data må du ha kontroll på hvor de er fysisk lagret – dvs på din egen harddisk. Word-dokumenter kan forøvrig leses med Open Office. Det er heller ingen grunn til å tro at Microsoft Word plutselig skulle slutte å virke.

  Å ta vare på datafiler vil alltid vare vil alltid være en kamp med tiden. Ingenting varer evig. Hvem vet om man om 100 år kan lese OpenDocument-dokumenter?

 2. OpenOffice-dokumenter er basert på xml, dvs at all teksten og all formatering ligger der i klartekst. Så hvis du kan lese tekstfiler om hundre år kan du også lese openoffice-dokumenter.

  Problemet med Microsoft Office er jo at du må betale microsoft for å kikke på dokumentene. Med OpenOffice- eller pdf-formatet så kan du laste ned et program helt gratis for å se på dem.

  OpenOffice kan åpne microsoft office dokumenter, men det blir jo sjeldent noe bra. Store dokumenter med bilder og slikt kan du bare glemme.

 3. At OpenOffice kan åpne Word dokumenter er mer flaks enn noe annet. OpenOffice har selv gjettet seg frem til hvordan man skal lese Word dokumenter, og av og til så mister man da informasjon, særlig relatert til layout.

  I Google Docs kan du alltid laste ned dokumentet til din egen lokale harddisk, i OpenDocument format. Da har du full kontroll.

  Microsoft Word slutter neppe plutselig å virke, men ser du 30 år frem i tiden, og du har klart å bevare dokumentene dine elektronisk på en eller annen måte, så har du INGEN garanti for at du kan lese innholdet i dokumentene dine.

  Den garantien har du med OpenDocument formatet, så lenge spesifikasjonen på formatet også er tilgjengelig om 30 år. Siden det er en åpen standard, kan du faktisk sikre det ved å laste ned spekken og legge den ved siden av dine dokumenter. Der er din garanti.

 4. Enig i at det hadde vært fint om OpenOffice var standard, så hadde vi sluppet å betale i dyre dommer for å lage dokumenter.

  Desverre er det forsatt slik at OpenOffice er ubrukelig i profesjonell sammenheng – fordi så mange bruker Microsoft.

  Argumentene om at du kan lese xml-filer og lagre tekniske spesifikasjoner er uinteressante for folk som ikke er IT-eksperter. Man må uansett ha et program som kan lese xml-filene og lage fin formatering.

 5. Ser poenget at å lagre spesifikasjoner på standarder er uinteressant for de fleste, men poenget er likevel at vi har en garanti for at dataene våre er tilgjengelige også i fremtiden. Og vi er ikke avhengig av ett spesielt selskap.

  Jo, vi trenger kanskje eksperter som kan tyde spesifikasjonen og implementere en leser av dataene, men selv ikke det vil hjelpe hvis ett spesielt selskap kontrollerer hvordan dine data er lagret.

  Men det er jo opp til hver enkelt. Lagre data på et åpent format, eller gamble på å lagre dine egne data på et lukket format. Jeg tror konsekvensene er større enn man kanskje tror, særlig hvis dataene er verdifulle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s