Tidens tabu

KNUT FALCH/SCANPIX
TV 2-reporter Truls Svendsen drakk seg selv under bordet under premieren på James Bond-filmen «Quantum of Solace». Foto: KNUT FALCH/SCANPIX

Bildet over er gjengitt i dagbladet.no. Litt småmorsomt? Sånt som han kan skryte av noen dager etterpå? Hvordan kan avisen ellers oppgi navn og arbeidsgiver? Det ville journalistene neppe gjort, hadde de hatt følelsen av at kollegaen på bildet dreit seg ut. Har du lest den siste artikkelen i Klassekampen med avsløring av kjemisk opplevelsesindustri med årlig milliardomsetning, som  skaper millioner av tragedier i arbeiderklassen på verdensbasis hvert år, drevet av rått profittjag? Du fikk den ikke med deg? Ikke så rart – artikkelen er ikke skrevet. Forklaringen finnes kanskje på bildet over. Dagbladet lager heller en sak på at øl er til å bade i og dyrker selvfølgelig vinkulturen.

Årets TV-aksjon samlet inn penger til barn ødelagt av voksnes alkoholbruk. Det påfallende var alt det som ikke ble sagt gjennom tv-kvelden.  Barnepornografi er nå det styggeste du kan bruke dine drifter på. Å ødelegge barn gjennom alkoholbruk er vel først og fremst en beklagelig menneskelig svakhet. Hadde barn vært utsatt for alt dette av andre årsaker enn alkoholen, ville journalistene vært der og avslørt og anklaget. Ved ulykker og mishandling kan det komme mange anklager i mediene, men aldri mot alkoholindustrien. Hvorfor ikke? Fordi ruskulturen er så selvfølgelig og så nødvendig at den aldri stiller spørsmål om seg selv? Fordi moralismen ligger så ubehagelig nær?

Er alkohol årsak til drukningsulykker, bilulykker, mishandling i hjemmet, incest, rå alkoholbruk i ung alder? Nå melder Norsk brannvernforening at man vil føye til alkohol i rubrikkene for brannårsaker.

Rusen er åpenbart et sterkt menneskelig behov. Du trenger ikke å drikke alkohol for å bli full. Forventningen om å bli ruset kan nemlig være halve fylla, forteller doktorgradsprosjektet til Hilde Gundersen ved psykologisk fakultet ved Universitetet i Bergen. Forventningene til å drikke alkohol kan ha like stor effekt som selve alkoholen. Alkoholen hjelper oss med å endre adferd, skriver Astrid Meland på sin blogg:

I Nord-Europa, der genene våre for øvrig gir oss høyere toleranse for alkohol, blir alkohol en fylledrikk fordi alkoholen knyttes til atferdsendringer. Det gjør den ikke i vinland ved Middelhavet, der vin i større grad blir sett på som en måltidsdrikk.

Dyade 3 2003 har ganske saftige synspunkter:

At rusens lyst har en destruktiv skyggeside vet vi alle. Men vi tenker ikke på den, eller vi tenker slik om den, at den ikke angår oss, men de andre – den avvikende «Balubastammen» av alkoholikere og narkomane uteliggere, som alkoholforskeren Hans Olav Fekjær kaller den. Alt tyder på at sykehuskøene i Norge ville blitt borte nokså umiddelbart uten alkoholen. Men vi tenker ikke på det. Rusens pris er en pris som utelukkende betales av misbrukeren, ikke av brukeren. Det er i det hele tankevekkende hvor totalt fraværende det kritiske blikk er på rusens område.

6 kommentarer om “Tidens tabu

 1. Det er bra dette temaet tas opp – det kan ikke gjøres ofte nok.
  Det er helt tydelig at vår kultur har et blindpunkt akkurat her, og til mere dette holdes opp, til raskere blir dette punktet mindre blindt.

  Men jeg tipper at en vakker dag finner ikke samfunnet seg i at det koster så mye å opprettholde denne holdningen til alkohol, det blir for dyrt.

  Noen begynner å forske litt her, noen skriver litt der, og vips så kanskje snur det – får vi håpe.
  Men det kan ta enda noen tiår før det skjer.

 2. – og vips så kanskje snur det? Neppe. For de fleste mennesker er det umulig å leve livet uten rus. Slik har det alltid vært. Forandringer skjer neppe, men man kan håpe at alkolholindustrien blir sett som det den er.

 3. Akkurat som med haken og barberingen:

  Det er forskjell på rus og flatfyll, CHG… Det skjønte til og med vikingene, hvis det var i vikingtida Håvamål ble unnfanget:

  «Øl er ikkje så godt for vettet som folk seier det er.
  Dess meir du drikk, dess mindre vett i skolten.»

 4. Ja, vi insisterer på dette skillet – vinnyterne på den ene siden og balubastammen på den andre. And the twain shall never meet. Men vettet begynner å sive ut lenge før flatfylla overtar. Når vi vokser opp, må vi lære å hanskes med demonene i alkoholen. Det er da foreldre holder pusten. Hver tiende mestrer ikke demonene. Spør du rundt deg: hvem av dere har aldri hatt en uheldig erfaring med alkohol, kan du teste ut evnen til benektning dersom ingen rekker opp hånden.

 5. Her ble jeg usikker på om jeg skal rekke opp hånden for å bekrefte eller avkrefte uheldige erfaringer med alkohol. Men ja, jeg har hatt slike, i massevis. Og slett ikke (bare) i balubastamme-land. I vin-nyterland er benektingen av demonene i alkoholen imidlertid ganske massiv, til dels veltalende.

  Kanskje jeg misforsto din første replikk da jeg tolket deg dithen at du mener det er umulig å endre alkoholkultur fordi de fleste mennesker ikke klarer å leve uten rus – lest som fyll. Beklager i så fall.

  Jeg for min del velger å være optimist – på lang sikt. – i likhet med MB.

 6. Hadde sikkert vært enklere om jeg hadde skrevet at de fleste mennesker ikke finner mening i å leve uten alkohol – og ikke rus.Men det forunderlige er jo at vinkulturen bare dreier seg om smak – aldri om virkning. Det er som om vinen bare påvirker ganen, ikke blodet. Vindyrkelsen er et framifrå eksempel på benektning. Ingen snakker om den lille, gode rusen. Tvert om. Man blir fornærmet når noen antyder den. Alle disse blomstrende og komiske vinsmakerbegrepene er finkulturens strev for å ta alkoholen så langt bort fra balubastammen som mulig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s