Kavliprisen delt ut

Kavliprisen ble i dag (9/9-08) delt ut i Oslo Konserthus av HKH kronprins Haakon. Jeg hadde fått anledning til å være til stede, og det var et stilfullt arrangement, med musikalske innslag av Kampen Symphonic Band, Oslo Camerata og solistene Catharina og Sara Chen og Tine Thing Helseth. Åse Kleveland var seremonimester.
Prisen deles ut på tre områder, astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.


Prisen i astrofysikk gikk til Maarten Schmidt, opprinnelig fra Nederland, men som har arbeidet ved California Institute of Technology siden 1959 og til Donald Lynden-Bell ved Cambridge University. Begge har arbeidet med å forstå universets opprinnelse, og særlig med quasarer og hvor de får sin enorme energi fra. En quasar er et enormt lyssterkt objekt som kan befinne seg mer enn en milliard lysår borte, og ha en utstråling like sterk som en hel galakse.

Mens astrofysikk dreier seg om det største som finnes, handler nanovitenskap om noe av det minste som finnes. Navnet kommer av at den praktiske enheten for å angi slike størrelser på er nanometer, som er en milliondel av en millimeter. Når ting blir så små vil kvantefysiske effekter begynne å spille en rolle, og materialer som er sammensatt av så små byggesteiner kan få helt nye egenskaper. Prisen gikk til Louis E. Brus ved Columbia University (USA) and Sumio Iijima ved Meijo University (Japan). Brus har særlig arbeidet med kolloidale halvledere, altså samlinger av krystaller av halvledere hvor hver krystall er så liten at kvantefysiske effekter begynner å spille en rolle. Iijima har særlig arbeidet med karbon nanorør, som er karbonatomer som samler seg i strukturer som, hvis vi kunne se dem, ville se ut som en rull med hønsenetting. Disse har også helt spesielle elektriske og fysiske egenskaper. En mulig fremtidig bruk er datamaskiner som er enda raskere, mindre og billigere enn dagens

Prisen i nevrovitenskap gikk til Pasko Rakic, opprinnelig fra Yugoslavia, nå ved Yale University School of Medicine (USA), Thomas Jessell ved Columbia University (USA) and Sten Grillner ved Karolinske Instituttet (Sverige). De fikk prisen for studier av det som lederen av priskomiteen for nevrovitenskap, Jon Storm-Mathisen, kalt den mest komplekse struktur som finnes, den menneskelige hjerne. Rakic har særlig studert hvordan nervesystemet utvikler seg fra fosterstadiet av, Jessel har sett på hvordan skadede nervebaner kan rekonstrueres, og Grillner har studert hvordan nervesystemet kan styre og koordinere alle muskelbevegelsene i en organisme.

Alt dette dreier seg om grunnforskning, altså produksjon av kunnskap, og alle som snakket understreket hvor viktig dette er. Og det er nettopp Fred Kavli’s mening at prisen som bærer hans navn skal støtte opp under grunnforskning. I den sammenheng blir det litt påfallende at Kunskapsdepartementet ikke var representert blant talerne, verken ved statsråden eller andre, selv om Kunnskapsdepartementet er den ene av de tre institusjonene bak prisen. Riktignok hadde statsråden en hilsen i det trykte programmet og gratulerer prisvinnerne på departements nettside, men ingen fra departementet var altså på podiet. Kan dette fortelle noe om hvordan våre politikere ser på grunnforskning?

Litt mer om Fred Kavli kan du lese i en artikkel i dagens VG nett.

 

2 kommentarer om “Kavliprisen delt ut

  1. Det er vel det som skal redde grunnforskningen til slutt, velstående personer med visjon nok til å lage en forskningpris for deler av sin formue.

    Regjeringen tror ikke på forskning eller utdannelse. Hva skal vel det være godt for?

  2. Hvis man tror at det beste for samfunnet er mest mulig likhet er det på jo logisk å ikke satse på forskning, for da støtter man jo de som er flinkere enn andre. Vi kunne risikere å få en forskerelite.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s