Dagdrømming – viktigere enn du tror

Vi tenker gjerne at dagdrømming er bortkastet tid – i beste fall uproduktivt, i verste fall unnasluntring. Et alternativt perspektiv finner man i denne artikkelen.

Essensen er at dagdrømming er viktig for kreativitet. Og at ungdommen i dag (gammelmannsralling?) er mindre kreativ fordi de ser for mye på tv, istedenfor å dagdrømme. For en som driver med Acem meditasjon virker dette nokså logisk. For en far til en tenåringssønn som spiller dataspill på nettet (Conan, WOW) er det egnet til bekymring. Spørsmål til cybertenkere: hindrer dataspill strømmen av tanker, og dermed bearbeidelse?

6 kommentarer om “Dagdrømming – viktigere enn du tror

 1. Tror aldri Post-It-lappen kunne bli oppfinni under en WOW-session. Ikke bindersen heller. Men dataspill er jo så mangt. Alt fra kabal til førsteperson «Shoot em-up». Spill som Civilasation og Sim City tror jeg fint kan stimulere kreativiteten. De har jo også blitt klassikere.

 2. Jeg husker vagt hvor farlig det var å se på video og tv da jeg var ung … For generasjonen før, var det vel å lytte til Radio Lux og lese Agnar Mykle …

 3. Spilling, blogging, skriving, løping, osv. Alle er vel aktiviteter som stimulerer det ene eller det andre i oss, men som også samtidig forhindrer noe annet.

  Rekreasjon har vi vel behov for uansett. Hvor mye dagdrømming, drømming, soving, meditering, turgåing, osv, er også kanskje individuelt?

 4. Jeg forstår poenget i artikkelen, men det å se på TV, film, spille dataspill er kanskje ikke så passivt som man kanskje kan tro: man forholder seg jo hele tiden til det man ser, gjør seg en mening om det, tolker det osv.

 5. For meg er det relativt opplagt at ikke alle aktiviteter er like frisettende for spontanstrømmen i sinnet. Acem meditasjon virker frisettende – konsentrasjonsteknikker motsatt. Kognitive teknikker i terapi kan svare til konsentrasjonsteknikker – psykoanalytisk fri assosiasjon virker derimot frisettende. Om dette er bra eller dårlig tar jeg ikke stilling til her – det beror på utgangspunktet og den større sammenheng.

  Slik er det også med aktiviteter som involverer ytre stimuli. Visse former for musikk stimulerer spontanstrømmen. Hør på en Sibelius-symfoni. Andre former for musikk vil jeg mene gjør det motsatte – er så kraftige og sterke at de ikke virker frisettende på spontanstrømmen (thrash metal, feks)(de kan være bra på andre måter, men det er noe annet). Klassiske torturmetoder, for å ta et ekstremt eksempel, består i å påføre offeret så mye vedvarende støy at offeret går fra konseptene. Den meditative stillhet – i stille natur, eller i ens indre, er det motsatte – å komme til konseptene.

  I min verden er en roman mer frisettende for spontanstrømmen enn en film, fordi den gir sinnet større grad av åpenhet til selv å slippe til og frem egne bilder, assosiasjoner, osv.

  Jeg tror at mye tv-titting kan virke slik at sinnet fylles med innhold, men spontanstrømmen frisettes ikke så mye som om man leser en roman eller hører på radio. Sinnet okkuperes med innhold skapt av andre, vi glemmer oss, tiden går, over tid er det en sult som likevel ikke mettes.

  Og jeg tror at vedvarende dataspill kan virke enda sterkere i denne retningen – spilleren fyller sinnet sitt med masse ytre stimuli og utfordringer, men frisetter ikke spontanstrømmen. I fjor var jeg i Japan og besøkte de berømte spillebulene der – megahøyt støynivå, blinkende lys hele tiden, osv.

  Det er klart at dette kan bli en generasjonsdiskusjon – eldres oppfatninger er pr definisjon ukule, og minner om deres besteforeldres akking og uffing over Radio Lux osv, jfr Christophers innlegg.

  Det tror jeg er en avsporing. Spørsmålet som må kunne stilles – sobert og ettertenksomt – er om det finnes elektroniske stimuli som – om de inntas vedvarende – hindrer spontanstrømmen/dagdrømmen, og om det over tid kan få konsekvenser. Interesserte kan google på WOW og spillavhengighet.

  Så undrer iallefall jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s